Mam jeden komputer w otoczeniu sieciowym, który nie widzi niektórych komputerów w sieci. Można na nim otwierać strony internetowe i jest on widoczny w otoczeniu sieciowym ale nie można wejść do udostępnionych katalogów. Sprawdzałem poleceniem ipconfig/all na komputerach które się nie widzą i nie ma różnic w ustawieniach poza adresem ip i mac karty więc powinno być ok. W oknie menadżera urządzeń też nie ma błędów ze sprzętem. Gdy sprawdzałem poleceniem ping to do niektórych pc wysyła pakiety bez strat (0% strat) a do innych ze stratami (100% strat). wszystkie komputery działają pod Windows xp. Po wpisaniu ping 10.0.0.1 jest 0% strat wysłanych pakietów. Komputer komunikuje się z drukarką sieciową chociaż sporadycznie występuje problem z wydrukiem plików pdf.
Jaka może być przyczyna?
Znalazłem. Winny był program peerguardian, który blokował adres komputera w sieci lokalnej. Myślałem że blokuje on tylko połączenia z zewnątrz.
Problem rozwiązany więc nie wiem czy temat nadaje się do skasowania. Decyzję pozostawiam administratorom.
Z widocznością w otoczeniu sieciowym zawsze pamiętam problemy. Ostatnio (czyt. win 7 i Vista) nie orientowałem się ale XP i w tył były niesamowite problemy, a microsoft rozkładał ręce. Ja zawsze radziłem sobie szukając kompów po IP albo restartowaniu do bólu.
Przedewszystkim czy wszystkie komputery mają włączone udostępnianie plików - tu wszystkie ustawienia do wszystkiego http://banita.pl/konf/smb.html , druga sprawa czy antywirusy w nich czasem nie mają ustawionych opcji sieci .
Mam następujący kłopot. Mam PC z Vista i lapka z XP HE, nie raz musiałem formata robić na lapku i w otoczeniu sieciowym znajdowało mi drukarkę.
Ostatnio tylko reinstalowałem system i od tego czasu nie moge zainstalować drukarki gdyż kompy się wzajemnie nie widzą pomimo iż pracują w tej samie gruopie roboczej. Już nie ma pomysłów co jeszce można zrobić. Gdy chce coś wydrukować to muszę najpierw wysłać załącznik na maila a potem ściągnąć go na swój komp i dopiero wydrukować.
Denerwuje mnie już ta sytuacja i chciałbym wreszczie mieć z powrotem drukarkę sieciową.
Do mojego kompa z Win Vista jest podłączona drukarka a lapek musi z niej korzystać ( lapek pracuje na XP HE ).
Wsztstkie kompy mają włączone udostępnianie plików i drukarek.