mam konto na gmailu, do którego podpiąłem chyba z 7 różnych maili, głównie z interii
jeden z moich maili to jest w stylu: imię.nazwisko@interia.eu, a ja dostałem w gmailu wiadomość skierowaną do: imię.nazwisko@interia.pl (czyli różni się tylko końcówka po kropce).
Ten drugi mail z końcówką “.pl” nie należy do mnie. Czy ktoś wie dlaczego tak się stało i po czyjej stronie leży (może leżeć) wina, że otrzymałem na gmaila wiadomość, skierowaną do obcego adresu?
Czytałem o podobnej sytuacji, gdy ktoś ma konto tylko na gmailu (np. tutaj), ale moja sytuacja dotyczy ściągnięcia na gmail wiadomości, która była skierowana na adres imię.nazwisko@interia.pl . Nie wiem o co może chodzić
Już zadałem. Interia twierdzi, że wina nie leży po ich stronie, a ja się nie znam na tym i nie wiem, czy interia wysyła maile do gmaila, czy gmail sobie sam ściąga i potem dostarcza nie do tej skrzynki co trzeba.
Tak. Zadzwoniłem na nr telefonu osoby, która się podpisała, bo to było z banku. Ktoś chciał kredyt wziąć. Nie bd wchodził w szczegóły ale zapewniła mnie ta osoba, że nastąpiło nieporozumienie i nie wie, dlaczego do mnie przyszedł mail skierowany do tamtej osoby. W adresacie jest …interia.pl wyraźnie. W ogóle nie powinienem dostać czegoś takiego.
Pole “odbiorca” można sfałszować (spoofing) i wtedy wiadomość wygląda tak, jakby była skierowana do kogoś innego. Trzeba zajrzeć w szczegóły (źródło) wiadomości i zobaczyć na jakiś adres faktycznie została wysłana.
No więc sprawdziłem pozostałe maile na interii i fdaktycznie wiadomość skierowana na inny adres przyszła na mój. Why? Jak rozwinąłem szczegóły, to widnieją tam dziwne krzaczki, których nie rozumiem, ale nie ma tam nigdzie innego adresu mailowego, jak tylko ten, na który wiadomość miała dotrzeć, a nie dotarła. Nawet nie ma tam mojego adresu wymienionego.
Heh. Sprawa rozwiązana. Okazuje się, że mail z końcówką .pl należy do mnie… jako alias. No nigdy bym nie pomyślał. Zupełnie nie przypominam sobie, żebym zakładał taki alias, ale w sumie to założyłem to konto jakieś 9 lat temu i korzystam z niego tylko za pośrednictwem gmaila, a tam nie można skorzystać z aliasu do oryginalnego konta, ustawionego na innym portalu (chyba, że o czymś nie wiem). Ktoś omyłkowo podał właśnie ten alias, jako swój adres e-mail.
Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam. Temat można zamknąć
No właśnie telefonicznie to nie dało się tego ustalić, bo nie podawałem szczegółów, ale mailowo, jak już im wysłałem wszystkie dane, to tak. Właśnie od nich od dowiedziałem się, że to alias
Nie. Wiadomość przyszła bezpośrednio na jeden z moich adresów na interii, a gmail tylko ją zaciągnął z tego konta. Tak więc osoba z Interii przeglądała tylko informacje dotyczące konta, na którego adres przyszła wiadomość (tego co jest założone na interii, nie w gmailu). Alias jest własnie przypisany do konta bezpośrednio w ustawieniach Interii. Na Gmailu nie mam możliwości wysyłania wiadomości za pośrednictwem aliasu.