Mam zamiar otworzyć firmę i chcę zakupić oprogramowanie
-Win XP Professional BOX
-MS Office 2003 Professional BOX
Czy zakupione na allegro lub w sklepie (oczywiście na fakturę) oprogramowanie będę mógł normalnie zarejestrować i używać? Wiem że to oprogramowanie nie jest wspierane już ale pracować na Win 7,8 czy nowym Office nie lubię, nie umie i nie chce.
Ale jeżeli musiałbym kupić nowe oprogramowanie to jakie moduły wybrać dla Windowsa albo Office dla małej narazie 1 osobowej firmy. Oraz jaka licencja na ESET była by najlepsza?
Może to banały ale o nowych systemach nie mam pojęcia, cały czas używam XP.
Wybór błędny - system, na którym będziesz miał problemy z uruchomieniem nowych programów, kończące się wsparcie, niższe bezpieczeństwo (ważna sprawa w firmie - możliwość utraty danych)
Dlaczego system w wersji BOX? Nie ma więcej funkcji, tylko różnice w licencji użytkowania.
Prof? Może wystarczy tańszy Home?
Pomijam kwestie bezpieczeństwa, co do wygody - mogę zrozumieć niechęć do Win 8, ale do Win 7 bardzo łatwo się przekonać.
Jakiego typu programy będziesz używał w tej firmie? Do czego jeszcze komputer będzie wykorzystywany?
Może wystarczą darmowe odpowiedniki - jakiś Linux + Open Office?
Generalnie chcę się zajmować skanowaniem dokumentów i ich archiwizacją więc do działalności potrzebuję jedynie jakieś standardowe programy do obsługi skanera + obsługa bazy danych ze skanami. Może jakiś program graficzny ale raczej nie płatny.
Wersja BOX gdyż z tego co poczytałem wersje OEM można używać jedynie na pierwszym komputerze na którym system ten zainstalowano. Co w przypadku zmiany sprzętu?
Pewnie do 7 bym się przekonał ale trzeba mieć już dobrego kompa żeby to chodziło a mi do obsługi wspomnianych programów wystarczą kompy obsługujące XP.
Co do Linuxa to nie znam - mam 30 lat ale jakoś nie odważyłem się/nie miałem czasu spróbować. Sam system nie jest problemem chodzi o przyzwyczajenie do wyglądu. Jeżeli chodzi o pakiet biurowy to pewnie będzie Open Office. Pytam tak w razie W.
Ale to Vista Home więc czy mogę jej używać w firmie?
Właśnie szukam konfiguracji najmocniejszej dla XP, żeby wykorzystać max z systemu i sprzętu. Nie wiem na jaką technologię mógłbym sobie pozwolić. Czy na dwurdzeniowe czy raczej przy jednym pozostać. Słyszałem że Win XP Professional uciągnie dwa rdzenie ale nie wiem. W takich tematach jestem zielony i prosiłbym trochę o pojaśnienie. No i wolałbym stacjonarny komputer oczywiście.
Cenowo wiem ale jak kasę ma dać urząd pracy (albo urząd który nie umie znaleźć pracy) to czemu nie brać lepszego?
Tak, “Home” oznacza typ/wersję a nie przeznaczenie domowe
“Uciągnie” rdzenie tak samo 4, 6, 8. Ograniczenie jest w ilości procesorów a nie rdzeni.
Z jednym rdzeniem to obecnie trudno wydajny i nowoczesny procesor kupić
Nie “lepszego” tylko “droższego”
BOX od OEM nie różni się ani jedną funkcją tylko zapisami licencyjnymi i ceną.
Napisałem wcześniej: kupisz nowoczesny sprzęt i możesz nie mieć do niego sterowników dla XP bo producenci sprzętu nie piszą ich na stary system. Czyli zacznie się od problemów, że coś ci nie działa.
Jak założysz firmę polecam nad zastanowieniem się nad http://www.microsoft.com/bizspark/. Poczytaj o tym, może będzie Ci się bardziej opłacać niż osobne kupowanie office i winXP.
Jednordzeniowe procesory mogą już mieć duże problemy z wydajnością. Sam posiadam jeszcze dwuwątkowego Pentium 4 3,06Ghz, ale to już jego ostatki.
Jeżeli chodzi o system, to XP w kwietniu 2014 przestanie otrzymywać jakiekolwiek wsparcie, więc Vista w tej cenie będzie optymalnym wyborem. Jeżeli to Ci nie wystarczy, to zawsze można kupić Vistę z uaktualnieniem do 8. Tanio.
Popieram Cedara. Za róznice w cenie pomiędzy BOX a OEM kupisz/rozbudujesz komputer do poziomu spokojnie dającego radę Windows 7. Kupowanie obecnie XP w BOX to wyrzucone w błoto pieniądze… Jeśli kupisz nowe podzespoły (np. płyta główna) to w okresie gwarancji spokojnie możesz przenieść licencję OEM na podzespół wymieniony na gwarancji.