Otwarta obudowa

Teraz kiedy jest chłodniej to lepiej jest mieć otwartą czy zamkniętą obudowe?

Zrób dobre chłodzenie w obudowie - to podstawa na zawsze.

Obudowa powinna być teoretycznie zawsze zamknięta. Latem można otworzyć ewentualnie na jakiś czas, jednak dostaje się wtedy więcej kurzu i na dłuższą metę efekt jest jeszcze gorszy. A szczególnie na okres chłodniejszy - niech będzie zamknięta i tyle.

To było omawiane wiele razy jak pisał poprzednik otwarta buda to więcej kurzu, brak cyrkulacji powietrza, ale czasem np. u mnie otwarta obudowa obnirzyła temp. w te upały o 2-3 stopnie, u innych nic nie zmienia, a niektórym z powodu braku cyrkulacji temp rosnie. Według mnie lepiej zamątować 2 wentyle jeden wciągający powietrze, drugi wyciągający. I zamknięta obudowa wytłumia komputet [wentylatory], pozartm niechcący nie uszkodzi się podzespołów, i czasami chroni przed kradzierzą dla mojego kolegi raz ktoś próbował ukraść k. muzyczną.

otwarta obudowa to mniejsza temperatura ale kosztem większej ilości kurzu, ja na przykład często przedmuchiwałem sprzęt i miałem długi okres czasu otwartą obudowę i temp 5 stopni mniej zawsze…

ja mam otwartą cały czas od początku wakacji i nie zamieram jej zamykać przed zimą.

A ja mimo tego ze miałem otwarta obudowe to tempratura mi nie spadła wiec ja zamknołem spowrotem bo nie ma sensu zeby mi sie kurz dostawał do środka :PP

Ja pół roku jechałem bez obudowy (komputer na biurku :wink: )

Teraz mam “bude” bez ścian bocznych więc raczej nic zamykac nie będe.

Właśnie zamknąłem obudowe i temperatury są o 4-6 stopni wyższe niż jak była obudowa otwarta. Więc lepiej chyba mieć ją otwartą???