Otwarte sterowniki graficzne dla kart Intel

Witam. Czy mógłby mi ktoś bardziej obeznany ode mnie w temacie Linuxa napisać jakie sterowniki zainstalować do zintegrowanej karty graficznej Intela 1005m w laptopie Lenovo, żeby działało to tak samo dobrze jak w Windowsie? Na wielu różnych dystrybucjach próbowałem sterowniki Mesa + Vulkan i tylko w Ubuntu 16.04 wszystko działało tak dobrze jak w Windowsie, nie było żadnych problemów graficznych ani w grach, ani w systemie. Na innych dystrybucjach zawsze było widać graficzne niedomaganie przy przewijaniu stron i przeciąganiu okien, a testowaną grą było zawsze natywne Don’t Starve z GOG

Według Google’a i bazy Intel-a…
Intel 1005M to… procesor linii Celeron. Oczywiście procesor ma wbudowaną grafikę:
Sterowniki producenta są tutaj:

Skoro Intel sam udostępnia stery do sprzętu pod Linuxa to wątpie aby społeczność pisała swoje…

Zdaje mi się że intel ma tylko jeden, wolny i wbudowany w mesę, sterownik.
Możliwe że konfiguracje różnych dystrybucji “gryzą” się z tym sterownikiem albo po prostu intel ma w nim błąd.

Dzięki za odpowiedzi. Wiem, że Mesa i Vulkan wspierają Intela, ale nie wiem jak jest z zależnościami. Nie wiem czy lepiej jest mieć samą Mese czy dodatkowo zainstalować Vulkana i o co chodzi ze sterownikami VDPAU i VAAPI. W Ubuntu 16.04 na domyślnych sterach wszystko dobrze działało, a jak dodałem PPA X-Swat z zaktualizowanymi pakietami Mesa i libdrm to było jeszcze lepiej