Otwieranie i zapisywanie plików CSV w Excelu

Witam Wszystkich!!

Mam następujący problem z Excelem. Przy otwieraniu pliku csv w Excelu zawierającego np numery Pesel zaczynające się od 0 to te zera są obcinane - wiem że można zmienić format komórek na kolumnę z nr Pesel i te zera się pojawią, ale informacje o formatowaniu nie są zapisywane do plku csv i brak jest początkowych zer w pliku wyjściowym csv.

Podobnie jest np. z liczbą 401001009201 zawartą w pliku CSV, która po otwarciu w Excelu wyświetlana jest jako 4,01001E+11 (jak wsponiałem wyżej można sformatować kolumnę zawierającą tą liczbę aby była prawidłowo wyświetlana, ale nie ma sensu bo plik wyjściowy ma być także csv), po dokonaniu niezbędnych zmian w Excelu, zapisaniu do csv, zamknięciu pliku i ponownym otwarciu w/w liczba przyjmuje postać 401001000000 - co nie jest do przyjęcia ponieważ to zupełnie różna wartość.

Nie wiem, czy można powyższe zachowanie zmienić w obcjach Excela, kombinowałem i nie znalazłem (używałem wersji 2000, 2003).

Starałem się opisać mój problem możliwie dokłanie.

Co prawda poradziłem sobie z tym, ale nie w Excelu i dlatego nurtuje mnie pytanie jak to zrobić w w/w.

Z góry dzięki za odpowiedź!