Dotyczy dokumentu stworzonego w Mocrosoft Word. Przy dotychczasowych próbach otwarcia dokumentu w Open Office program ten zawsze wierne odtwarzał to, co dokument pierwotnie miał w Wordzie. Wczoraj próbowałem otworzyć dokument o nieco bardziej skomplikowanej zawartości (zamiast tekstu, zadanie z chmurkami będące ilustracją dialogu) i Open Office wymazał mi to zadanie tzn w miejscu tego zadania jest pusto a w Word dialog ten jest cały czas widoczye. Dodatkowo po pewnym czasie przestał mi otwierać jakiekolwiek dokumenty stworzone w Word ale na szczęście po restarcie wszystko wróciło do normy. Nie wiem, jaka jest tego przyczyna. Co mógłbym zrobić żeby te chmurki dialogowe albo inne niestandardowe rozwiązania były widoczne w Open Office tak jak są w Word?
Jeżeli chodzi o LibreOffice / OpenOffice to otwieranie DOC / DOCX z bardziej skomplikowaną zawartością niż tekst tak się kończy, ale w natywnym swoim formacie (ODT) nie ma żadnego problemu. Jak chcę coś w identycznej formie wydrukować to zapisuję do PDF i tyle.
Czasami pomaga zainstalowanie nowszej wersji pakietu.
Zobacz jak się w LibreOffice zachowuje dokument Worda.