Coś zostaje w tyle z oprogramowaniem i nie bardzo mam możliwość odczytywania wiadomości e-mail, zauważyłem też że prócz już tego problemu że nie można wyświetlić wiadomości doszedł kolejny w postaci że nie można załadować grafiki / gif / zdjęć w wiadomości e-mail, są tylko same okienka bez widocznej grafiki, a jak się zaloguje bezpośredni na stronę WWW poczty to ładnie wszystko jest widoczne z grafiki w wiadomości e-mail.
Jest jeszcze może inny klient pocztowy który by współpracował z XP ?.
Możesz spróbować którejś ze starszych wersji wydanej stosownie do czasu, kiedy XP miał wsparcie: https://archive.mozilla.org/pub/thunderbird/releases/ .
Jeśli thunderbird poprawnie zaimportuje maile Outlook dodaj w programie inne konto pocztowe (IMAP) i pokopiuj wszystkie maile ta tą “nową” skrzynkę. Potem to już koledzy pisali - rozważ upgrade sprzętu i migrację na Windows 10™ lub jakiegoś linuksa.
Zapytam Was jeszcze o taką sprawę z Outlook Express’em jak… jak by zaktualizował OE do wersji 6.1 to czy ta aktualizacja dała by coś?. Obecnie mam OE w wersji 6.00.2900.5512.
Jeszcze zrobiłem sprawdzenie na Outlook 2003 i może by było wszystko dobrze, cała zawartość z Outlook Express została przeniesiona bez problemu ale z kolei pojawia się błąd tak jak
Przyznam że nie wiem o jaki identyfikator może chodzić?. Czy jest szansa żeby chodź Outlook 2003 działał poprawnie czy już totalnie nic się nie da zrobić z klientem poczty na XP?.
to, że nie widziałeś / nadal nie widzisz grafiki w odbieranych mailach spowodowane jest tym, że xp już nie wspiera tych poziomów szyfrowania (zwłaszcza kryptografii z użyciem krzywych eliptycznych), które wymagane są do prawidłowego odczytania www (czyli przesłania Ci tej grafiki), a poniewa* OE korzysta tylko z bibliotek systemu, więc także OE nie pokaże grafik. W przegladarce zaś możesz zobaczyć pełna pocztę, ale tylko pod warunkiem, że przegladarka korzysta z bibliotek OpenSSL, a nie tylko z systemowych, czyli w kwestiach kryptografii jest niezależna od systemu. Wowczas sobie poradzi.
Pewnym lekarstwem na takie ułomne czytanie maili było zrobienie z xp – > xp posready, a potem uaktualnienie m.in. bibliotek odpowiedzialnych za kryptografię (implementację), ale to na krótko pomogło (OE widział grafiki maili), dzisiaj w tej sprawie rownież xp posready jest ułomny.
Mam również powyższy kłopot (grafika w OE, xp posready) ale jutro założe temat osobny, bo jest pewna podpowiedziana mi metoda, z którą ja tak nie za bardzo… Więc trzeba ją rozkminić.