Overclocking Radeon HD 4650 - jaki program do tego?

Witam.

Mam Radeona HD 4650 od MSI wersja OC, nie bardzo wiem co to znaczy. Chciałem ją sobie podkręcić lecz w programie dołączonym do karty Catalyst Control Center można oczywiście ją podkręcić ale bardzo słabiutko moim zdaniem.

Standardowe taktowania to 600 procesor graficzny & 500 pamięć.

Podkręcić idzie procesor graficzny tylko o 112 więcej (w programie suwaki mają wartość 712 na maxa w górę…)

Pamięć tylko o 50… z 500 do 550 to nic nie robi przecież.

ATi tools w ogóle nie współpracuje z tą kartą, nie widzi taktowań, zupełnie nic.

Jakie jeszcze znane są programy do robienia OC? Rivatuner jest od nvidi czy da rade z ATi ?

jezeli to jest wersja /oc/to znaczy ze jest podkrecona przez producenta,takze niewiem czy cos wiecej z niej wycisniesz

josiok , Tak, dalej można jechać rivatunerem.

Ja preferuje AtiTool, jest tam taki włochaty sześcian i od razu można zrobić test stabilności oraz sprawdzić temperaturki :]

Zawsze można podmienić bios albo zmodować napięcia, kolega miał fabrycznie podkręconą graficzke (7900GS Zalmana) ale dało rade co nie co z niej wycisnąć.

l00ter , Jakbyś przeczytał pierwszy post to zauważyłbyś że atitool nie jest kompatybilny z radeonami nowymi…

Ja też mam kartę od MSI po OC i jeszcze trochę wycisłem ale jak za dużo to problemy z grafiką później więc dużo nie podniesiesz taktowań

Wersja OC to myślę, że jest stworzona do kręcenia, bo aktualnie standardowe taktowania ma 600/500 i nie jest podkręcona przez producenta.

Teraz właśnie ściągnąłem najnowsze sterowniki 8.12 i najnowszą wersje rivatuner.

Po zmianie samych sterowników było widoczne wzrost wydajności, nawet w 3DMarku 03 przybyło pkt. o 500.

Wziąłem się za podkręcanie w rivatunerze i jak na razie ze standardowych 600/500 zrobiłem na 700/600 i działa stabilnie.

Pytanie mam czy aby nie przesadzam z podkręcaniem czegoś i ile wynosi bezpieczna granica dla Radeon’ów?

Jak nie wywala błędów gdy nie podnosisz napięcia i temp są w miarę to kręć.

pamietaj,jak przesadzisz to skrócisz jej żywot

krispal , Łatwo taki stan zauważyć po błędach w wyświetlanej grafice i zawieszaniu się karty od zbyt wysokiej temperatury :]

chłopaki taki błąd mi wyskoczył gdy grałem w GTA IV

11ujfhk.jpg

wiece może coś na ten temat?

jak coś temperatura w stresie grafa miała ok 50 stopni to jeszcze nic przecież.

Odpowiedź w twym pytaniu jest.

Nigdy takie coś nie wyskoczyło mi.

Powróciłem do standardowych taktowań i grałem w GTA IV przez ok 2 godziny i obyło się bez żadnych błędów.