P3 500Mhz wymiana na 1000Mhz, opłacalne?

Witam

Posiadam starego kompa z płyta główna na Slot1 z Pentium 3 533Mhz 133Mhz szyna, czy wymiana na P3 1000Mhz Link do Aukcji w jakim stopniu podniesie to jego wydajność.

Komp służy do oglądania filmów na obecnym procku w formacie RMVB przycina się, (wiem ze zależy to od rozdzielczości )

Filmy raczej przestałyby się ciąć, zawsze to 2x szybszy proc. Nigdy nie zmieniałem takiego proca na szybszy ale działałem na jakimś 450mhz, wiem co to za ból. Jak masz przynajmniej 256-512 pamięci ram to będziesz oglądać na tym.

Jeżeli nie będzie żadnego problemu z napięciami i płyta główna obsłuży ten procek to na pewno będzie różnica, może nie jakaś tam spora , ale będzie.

Posiadam także podobnego antyka gdzie był Celeron 500MHz i z filmami RMVB również był problem ,wymieniłem procek na Pentium 3 800MHz i jak ręką odjął wszytko chodzi elegancko, chciałem włożyć Pentium 3 1GHz ale niestety płyta główna nie zapewniłaby prawidłowego napięcia dla tego proca.

PS.

Strasznie drogi ten procek , jak bedziesz chciał to odezwij się na PW to dam Ci namiar gdzie można taniej takie antyki kupić.

Właśnie z tymi napięciami to tez nie wiem, bo bios po niemiecku i dziwny, a opisu do płyty nie znalazłem w necie :frowning:

W Ewerescie pokazuje mi ze procek ma napięcie 1,6 , a ten z aukcji pisze 1,7

Jaka to płyta główna i jaką teraz masz wersje BIOS ?

Komputer

Właściwości płyty głównej

Właściwości Procesora

Właściwości CPUID

Pamięć Fizyczna

Właściwości modułu pamięci

Właściwości BIOSU

Właściwości mostka północnego

Właściwości mostka południowego (Southbridge)