Pacjent Lenovo X230 - tablet nie startuje z USB

Jak w tytule. Mam laptopa x230 i nie moge uruchomic go z usb (dysk jest widoczny). Na innych laptopach pendrive dziala i boot bez problemu.

W Thnkpad zazwyczaj deptanie F12 (czasami fn+F12 )przy starcie komputera włącza menu, z którego możesz wybrać dysk startowy. Możesz to też na stałe ustawić w BIOS (zazwyczaj bios włącza F2 przy starcie). System nie powinien być ani zahibernowany ani nie korzystać z szybkiego uruchamiania Windows.

Jaki masz system?
W jakim systemie jest sformatowany pedrive rozruchowy FAT32 czy NTFS
Czy w BIOSIE nie masz wyłaczonej opsji bootowania z cd/usb?

Wciskam f12. Pojawia sie boot menu i jest pendrive widoczny (jest na liscie).
Ale gdy go wybieram nic sie nie dzieje. Mam jeszcze drugiego laptopa i ten sam pendrive dziala bez problemu. Wnioskuje ze bios cos nie teges ale to juz wyzsza szkola jazdy dla mnie.
Ps.Sprawdzone na dwoch pendrivach.

Wiem, że start z z USB to dosyć rozbudowany temat. Starsze biosy mogą wymagać specjalnie spreparowanego obszaru uruchomieniowego.

Spróbuj przygotować USB programem Rufus zaznaczając poniższą opcję
obraz

Ten laptop ma chyba porty usb uszkodzone. Zrobilem jak radziles. Uruchomil sie (clonezzilla) bo to sprawdzam. Uruchomilem na nowo windowsa i usb juz nie widoczne…to chyba hardware a nie soft :frowning:

Conezilla znajduje się na „eMMC”?

Na pendrivie mam clonezzile. I ten pendrive dziala na dwoch innych laptopach.
A na x230 mimo ze mam jego wybor po wcisnieciu f12 nie startuje.

Enter kolego, w ThinkPadach Enter przerywa start i wywołuje menu, jest jeszcze przycisk ThinkVantage.

A nie powinien, USB masz sprawne.
Sprawdź ustawienia USB w biosie, ewentualnie przywróć mu ustawienia.

a to chyba w starszych, tych z klasyczną klawiaturą. W ostatnio konfigurowanym przeze mnie t440 deptałem F12

X240 - Enter pokazuje menu.
Przy starcie pokazuje pod logiem ThinkPad napis „To interrupt normal startup press enter”.
To jednak musi być aktywowane w biosie - domyślnie jest.
X230 jako ostatni miał klawisz TV.

Ok, serii X nie znam, założyłem że jest tak samo jak w T440

Mam podstawy sądzić że bios mają ten sam, klawiatury i baterie na pewno.

Od zarania dziejów boot menu w thinkpadach jest aktywowane przez F12 :slight_smile:

Ale nie startuje a jest widoczny po restartach losowo.
Czasem jest by po resecie zniknac.

Jak wszędzie.
Enter i Vantage też działa.

Próbowałeś w różnych portach?

Tak. Chyba sprzet padl.

Jeżeli masz poprawnie zrobionego pendraka to innej opcji raczej nie widzę.

Wyłączenie secure boot w biosie nie pomaga bootowaniu tej Clonezilli?
Poza tym, co oznacza „Uruchomilem na nowo windowsa i usb juz nie widoczne…”.
To znaczy uruchamiasz Windowsa 7 czy też 10 i „usb” już nie widoczne?
W jakim znaczeniu?
Nie działają porty USB, to znaczy system nie „widzi” żadnych urządzeń podpiętych do USB?
Poza tym
" * All versions of Clonezilla live support machine with legacy BIOS. If your machine comes with uEFI secure boot enabled, you have to use AMD64 (X86-64) version (either Debian-based or Ubuntu-based) of Clonezilla live".

To sprzet. Porty usb zyja wlasnym zyciem. System na nim to windows 10 i czasem gdy mam uruchomiony system pojawia sie dzwiek usuwania sprzetu usb gdzie go nawet nie dotykam i totek lotek czy go wykryje po restarcie.