Pacscal problem z tablicą array :/


(Cieszyp2) #1

Witam na wstępie powiem, że Pascal ucze się dopiero kilka dni, po prostu robię sobie mały kursik podstaw Pascala i mam problem z napisaniem tablicy array

wyskakuje mi błąd,że gdzieś brakuje średnika, jeżeli mógłby ktoś to poprawić byłbym wdzięczny. Oto kod tego programu:

program datownik;

uses crt,dos;

var d,m,r,dt:word;

miesiace:array[1..12] of string=('stycznia',

'lutego','marca','kwietnia','maja','czerwca',

'lipca','sierpnia','wrzesnia','pazdziernika','listopada','grudnia');

miesiac:string;

i:integer;

procedure czerwonetlo;

begin

textbackground(red);

writeln(' ');

end;

function podajdzien;

begin

case dt of

0: podajdzien:=('dzisiaj jest niedziela');

1: podajdzien:=('dzisiaj jest poniedzialek');

2: podajdzien:=('dzisiaj jest wtorek');

3: podajdzien:=('dzisiaj jest sroda');

4: podajdzien:=('dzisiaj jest czwartek');

5: podajdzien:=('dzisiaj jest piatek');

6: podajdzien:=('dzisiaj jest sobota');

end;

end;

begin

clrscr;

getdate(r,m,d,dt);

textcolor(yellow);


czerwonetlo;

czerwonetlo;


textbackground(blue);

gotoxy(1,2);

for i:=1 to 12 do

begin if i=m then miesiac:=miesiace[m];

end;

writeln('Dzisiaj jest ',d,'-',miesiac,'-',r,'r.');


czerwonetlo;

textbackground(blue);

gotoxy(1,3);

writeln(podajdzien);

czerwonetlo;

readln;

end.

([alex]) #2

const miesiace:array[1..12] of string=('stycznia',

'lutego','marca','kwietnia','maja','czerwca',

'lipca','sierpnia','wrzesnia','pazdziernika','listopada','grudnia');

var miesiac:string;


(Cieszyp2) #3

Nadal to samo :confused: Syntax error, "=" expected but ";" found przy takim zapisie:


([alex]) #4

skoro przeniosłeś wyżej:

miesiac:string;

to on już nie musi mieć var s przodu, za to i:integer; potrzebuje tego var.

var i:integer;

lub przenieść ponad const miesiace...


(Cieszyp2) #5

aha to juz wiem :slight_smile: dzieki :slight_smile:


([alex]) #6

zamień to:

for i:=1 to 12 do

begin if i=m then miesiac:=miesiace[m];

end;

na samo:

miesiac:=miesiace[m];

na to samo wyjdzie. :lol:

Podobnie możesz zrobić z dniami tygodnia zamiast pisania wielkich case'ow.


(Monczkin) #7

jumper002 , nazwij proszę temat konkretnie, bez zbędnych problemów i buziek w tytule. Inaczej wyciągnę konsekwencje. Przeczytaj ten temat. http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?f=16&t=394978