Padł VRM z płyty EX58 UD3R

Obudowa chieftec i przycisk zasilania przestał działać, co się mogło stać? To komputer z 2007r

Wymieniać na nową czy coś tu się da zrobić…

Podobna do tej

Jak sprawdzić czy to ten moduł zasilania na płycie czy obudowa?

Pomocy na jutro potrzebuję kompa

Jak sprawdzić czy to ten moduł zasilania na płycie czy obudowa?

Odzukać na płycie piny PWR+ PWR- i odłączyć przewody od przycisku. Potem włączyć prąd, zasilacz, zewrzeć piny na płycie np. płaskim śrubokrętem. Jeśli komputer się włączy to masz odpowiedź.

Sam przycisk można dokupić, kwestia jest taka czy w łatwy sposób będzie go można dopasować, zamontować.

K… Płyta padła :((( no tak bo korki wywaliło

Ale ceny tych płyt LGA 1366,
Czyli laptop… Chyba

https://allegro.pl/oferta/plyta-glowna-stacji-roboczej-hp-z600-2x-intel-x5670-ddr3-lga1366-6xsata-16479939973?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_komputery_sprzet_pla_pmax&ev_campaign_id=17966335589&gad_source=1&gbraid=0AAAAAD24kbPb3-g9UXsZ9sUqP8jrc29Sb&gclid=CjwKCAiAzPy8BhBoEiwAbnM9OwdnhiEuayQN_ys0_MaEDD2BQ3p-ggwwKEHwlDlLwoSWcPYqlFpQPxoCookQAvD_BwE

https://www.komputronik.pl/product/881998/laptop-asus-zenbook-14-oled-ux3405ma-pp175w-ultra-5-125h-14-2-8k-16gb-1tb-w11h-granatowy.html?utm_source=Ceneo&utm_medium=link&utm_campaign=NiePromo&ceneo_cid=a7747b1f-d4f8-6edb-a1ea-66adc07e383c

Co sądzisz o tym laptopie?

Można jeszcze sprawdzić na innym zasilaczu, ale to kolejne ryzyko uwalenia czegoś kolejnego.

Czemu masz taki Awatar smutny? :slight_smile:

https://www.komputronik.pl/product/946026/komputer-lenovo-legion-t5-core-i7-13650hx-32gb-1tb-win11home-rtx4060.html

Co byś wybrał lapka czy to?

Gdzie można porównać te sprzęty…

Co byś wybrał lapka czy to?

Ze sprzętem nie doradzam. Określ może budżet i wymagania, moze ktoś coś doradzi. Może komputer poleasingowy, itd.

A to nie jest po prostu plastik lub jakieś aluminium?

To raczej nie może się zepsuć.

Też tak myślę, ale czasami się zdarzało że nie załapał wiec od tego zacząłem a tu się okazało że jednak ten moduł w nocy na hibernacji nie wytrzymał.

I teraz mam okropny dylemat, stacjonarny czy laptop.
Mam do wyboru dwa x legion ( po prostu mi się podoba) i laptop asusa…

Vs

Vs
https://allegro.pl/oferta/laptop-asus-zenbook-14-ux3405ma-ultra-5-125h-16gb-1tb-ssd-win11-oled-120hz-17018051071

Lubię odpocząć od kompa i nie jest mi aż tak laptop potrzeby ale wziąłem pod uwagę też ten model asusa.

Czy coś polecicie retro do 5k

Śpią wszyscy? :laughing::smiling_face_with_tear: @Wredzia @wasabi1084 @MatewoosH

Skąd wiesz, że padł VRM ?
A co do porady, nie jestem entuzjastą kupowania gotowców czy laptopów.
Dla mnie komputer ma działać tak jak ja potrzebuję, a stać może nawet w pudełku po butach :slight_smile: (a było tak dawno temu).
Szkło, migające lampki pozostawiam fanom bomboksów z czasów disco polo.

@Wredzia pokusisz się o jakiś zestaw do 5k?

No miałem przeboje z VRM w ostatnim czasie działała tylko hibernacja na prądożernych ustawieniach, wszystkie tryby oszczędzania z usypianiem na czele powodowały niebieski ekran.

Z tymi zestawami to jest tak że wybrałem najbardziej przyjazne dla oka jak już mają świecić. Co do reszty tzn wersji PRO różnych firm to kompletnie nie wiem jaką bo jest ich kilka.

Zanieś kompa do serwisu. Najlepiej na tym wyjdziesz.

Ale czy warto…

Prędzej zasilacz. Od płyty nie wywali bezpiecznika, bo tam już niskie napięcie idzie.

1 polubienie

@wasabi1084 Kupił byś tego legiona b660?
26IRB8

Pewnie, że nie. Na grzyba mi jakiś rupieć na awaryjnym procesorze, robiony nie wiadomo, z jakich komponentów. Kupuje się AMD, a potem zmienia procki przez kilka lat. Zwłaszcza, że dzisiaj są wydajniejsze i mniej awaryjne. Czyli coś innego, niż pod koniec czasów Core 2 Duo, bo wtedy AMD to był szrot.

No tak legion T5 ma tylko intela

Są i AMD ale jakoś ciężko trafić:
https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/komputery-pc/komputery-stacjonarne/komputer-lenovo-legion-t5-26ara8-r7-7700-32gb-ram-1tb-ssd-geforce-rtx4060-windows-11-home

TAKIEGO LEGIONA.

Legion 26IRB8

To nie, takiego bym nie kupił. Zresztą w ogóle bym nie kupił komputera innego niż biurowy od Lenovo.
Po grzyba skoro można zrobić coś markowego?

Jaka marka zasilacza? Jaki oem płyty dali, zwykle dają z jedną, dwie aktualizacje i olewka. Potem przychodzą mi ludki z takimi pokracznymi kompami, panie bo ja sobie procka kupiłem i nie funguje. Potem jest kombinowanie z czego to Lenovo płytę zajumało, a jak się po kilku godzinach na Chińskich forach uzyska odpowiedź, to trzeba dłubać, jak tu teraz BIOS wgrać z tamtej płyty, bo oni zmienili i aktualizacja nie idzie. Programator, kopia, nowy…i módlmy, się, żeby czego w sprzęcie nie namieszali, i żeby ten bios ruszył. I takie akcje są potem z tym sprzętem, aż mi się opowiadać nie chce.

Gotowe takie syfy to się kupuje albo do biura, albo stacje robocze dedykowane do softu. Albo, jak nic nie zmieniamy, nic nie dodajemy, tylko ma działać z dwa, trzy lata i nowy.