Jak sprawdzić czy to ten moduł zasilania na płycie czy obudowa?
Odzukać na płycie piny PWR+ PWR- i odłączyć przewody od przycisku. Potem włączyć prąd, zasilacz, zewrzeć piny na płycie np. płaskim śrubokrętem. Jeśli komputer się włączy to masz odpowiedź.
Sam przycisk można dokupić, kwestia jest taka czy w łatwy sposób będzie go można dopasować, zamontować.
Skąd wiesz, że padł VRM ?
A co do porady, nie jestem entuzjastą kupowania gotowców czy laptopów.
Dla mnie komputer ma działać tak jak ja potrzebuję, a stać może nawet w pudełku po butach (a było tak dawno temu).
Szkło, migające lampki pozostawiam fanom bomboksów z czasów disco polo.
No miałem przeboje z VRM w ostatnim czasie działała tylko hibernacja na prądożernych ustawieniach, wszystkie tryby oszczędzania z usypianiem na czele powodowały niebieski ekran.
Z tymi zestawami to jest tak że wybrałem najbardziej przyjazne dla oka jak już mają świecić. Co do reszty tzn wersji PRO różnych firm to kompletnie nie wiem jaką bo jest ich kilka.
Pewnie, że nie. Na grzyba mi jakiś rupieć na awaryjnym procesorze, robiony nie wiadomo, z jakich komponentów. Kupuje się AMD, a potem zmienia procki przez kilka lat. Zwłaszcza, że dzisiaj są wydajniejsze i mniej awaryjne. Czyli coś innego, niż pod koniec czasów Core 2 Duo, bo wtedy AMD to był szrot.
Jaka marka zasilacza? Jaki oem płyty dali, zwykle dają z jedną, dwie aktualizacje i olewka. Potem przychodzą mi ludki z takimi pokracznymi kompami, panie bo ja sobie procka kupiłem i nie funguje. Potem jest kombinowanie z czego to Lenovo płytę zajumało, a jak się po kilku godzinach na Chińskich forach uzyska odpowiedź, to trzeba dłubać, jak tu teraz BIOS wgrać z tamtej płyty, bo oni zmienili i aktualizacja nie idzie. Programator, kopia, nowy…i módlmy, się, żeby czego w sprzęcie nie namieszali, i żeby ten bios ruszył. I takie akcje są potem z tym sprzętem, aż mi się opowiadać nie chce.
Gotowe takie syfy to się kupuje albo do biura, albo stacje robocze dedykowane do softu. Albo, jak nic nie zmieniamy, nic nie dodajemy, tylko ma działać z dwa, trzy lata i nowy.