Padł VRM z płyty EX58 UD3R

:joy: Zwykła pasta, gdzie ty tam wodne widzisz?

Browara postawię :smiley: a tak serio jaki zasilacz? dobry ten wybrałem

bo ten to już przesada…

Może być. Ten, też ok. i cena niezła.

No i dupa dziś znowu nie odpala :sweat_smile:

Vs

Zasilacz dobiera się do konkretnych podzespołów, a nie najpierw zasilacz, a potem podzespoły.

Zakładając, że sprzęt będzie rozbudowywany, można przyjąć, że 850W powinno być wystarczające dla kart do RTX4070. 80 i 90 mogą potrzebować więcej.

Kto mi powie dlaczego różnie piszą o zasilaczach msi a850g i msi850gl i który jest lepszy bo cena wskazuje na g a czat znowu pisze gl?

Raczej nie używam zasilaczy MSI.Ta firma specjalizuje się w produkcji płyt głównych, kart graficznych i laptopów (tutaj jeszcze w niektórych segmentach jest mocno z tyłu). Zasilacze raczej zamawiają od kogoś i tylko dają logo. Przy swoich parametrach nie zachęcają ceną.

850g jest większy i ma tryb cichy.

GL ponoć nowszy i bardziej rozwojowy i na ten się skuszę bo tańszy, tak to tylko ich logo na tych zasilaczach a może cichutko będzie i sprawnie bo dość popularne są

Tańszy, bo okrojony. Bez trybu cichego, mniejszy i nie wiem jak kondensatory ale w g reklamują, że są japońskie.

A skąd masz info że bez trybu cichego mi czat uwzględnia to. Czemu okrojony?!

Ten czat zaczyna mnie irytować raz tak pisze raz tak, czy ja źle pytania zadaję :frowning:

Producent podaje w materiałach i ludzie na forach również tak twierdzą.

Tu macie co kotek ma w środku:
https://www.noticias3d.com/articulo/3558/p2/msi-mpg-a850g-pcie5-review.html

A ja powtórzę, bo zabierasz się do tego od d strony:

No będzie minimum RTX 4070S, 4080 czy coś z nowej serii 5080 jak się uda kupić za te 999$ z Ryzenem 7 7700 bo muszę poczekać na kasę! Wybrałem sobie Asusa TUF GAMING B650-E WIFI i Dysk SSD Kingston Fury Renegade 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe, pamięć Patriot Viper Venom, DDR5, 64 GB, 6000MHz, CL30 do tego ten zasilacz MSI A850G z chłodzeniem Arctic freezer 36 i obudowę BeQuiet 500DX.
Trochę kombinowania jest ale myślę że dobrze wybrałem i będzie się spisywał.

No to ja bym poszukał jakiegoś zasilacza ATX 3.0 i być może o trochę większej mocy.
Dlaczego ATX 3.0? Chodzi o chwilowy szczytowy pobór mocy. Specyfikacja ATX 3.0 mówi o tym, że zgodny z nią zasilacz musi spełnić konkretne założenia Power Excursion. A zasilacz ATX 2.X, zwłaszcza bardzo dobry, może je spełniać, ale nie musi.

Na morele pisze że A850G jest 3.0

Takie coś znalazłem

No to pada na a850g…? Ale mam mętlik z tymi zasilaczami

A siadłeś i policzyłeś na kartce potrzeby energetyczne tego zestawu ?
No i czy wiesz, że do wyliczonej wartości dodaje się +20% ze względu na pływanie mocy w zależności od temperatury w zasilaczu.

Korzystałem tylko z GPT :joy::hugs: myślałem że mam was :smile: pewnie lepszym wyborem do 4070Ti będzie A850G i optymalnym… A na lepsze karty i tak braknie funduszy znając życie.

@Wredzia I jak pasuje wszystko? Na nowy komputer, czy do d…