Padł Windows 7 po aktualizacji BIOS


(Gangsterekzg) #1

Zaktualizowałem BIOS płyty Asrock http://www.asrock.com/mb/overview.pl.asp?Model=M3N78D do wersji P1.60 z P1.20 Aktualizacja poszła pomyślnie, następnie w BIOS załadowałem ustawienia domyślne jak chcieli i wyszedłem z zapisaniem. Niestety Windows zaczyna się odpalać (te takie okienko się rozrasta) i gdy ma przechodzić do ekranu logowania resetuje się. Całe szczęście że mam jeszcze na tym kompie Ubuntu 11.04 które działa jak działało czyli wszystko OK. Co z Windows?

Z góry dzięki.


(Veers) #2

Może jednak lepiej sprawdź czy masz prawidłowo ustawiony tryb pracy kontrolera dysków w BIOSie (coś moi się zdaje że miałeś AHCI, a po załadowaniu wartości domyślnych masz zwykły IDE).


(Gangsterekzg) #3

Nie chcę czegoś rozwalić może trochę bliżej gdzie mniej więcej będzie ta opcja zmieniania z IDE na AHCI i co to w ogóle znaczy?

-- Dodane 11.06.2011 (So) 13:42 --

Byłem w BIOS i tam patrzyłem mam jeden dysk i tam było napisane AHCI: nazwa_mojego dysku wygląda na to że chyba to jest włączone, gupi Windows, Linux śmiga i nic mu tam, wywalił bym Windows ale w sporadycznych wypadkach jest mi potrzebny. Robiłem naprawienie systemu też nie pomogło.


(Saeros) #4

Windows tak ma :stuck_out_tongue:

Po zainstalowaniu wyłącza sterowniki do urządzeń, których nie wykrył w czasie instalacji. Parę tygodni temu zmagałem się właśnie z problemem dysków - kupiłem komputer z zainstalowanym już Windows 7, w BIOSie dysk był jako kompatybilne IDE, a ja się uparłem, że chcę mieć AHCI :stuck_out_tongue:

Na szczęście problem znany u panów w Redmond i nawet opublikowali stosowny poradnik:

http://support.microsoft.com/kb/922976


(Gangsterekzg) #5

Dzięki chyba o to chodzi tylko jak mam zainstalować poprawkę albo zmienić te wpisy w rejestrze jak Windows się nie uruchamia?


(Kris-is) #6

Do trybu awaryjnego też nie możesz się dostać :?:


(Saeros) #7

Zakładając, że przed aktualizacją BIOSu miałeś AHCI i rzeczywiście jego update zmienił tę wartość na IDE (system zaczął się sypać), trzeba przywrócić ustawienie dysku na AHCI i byłoby po problemie.

Zastanawia mnie tylko to, co napisałeś

Tak, czy inaczej, popróbuj ze zmianą tych wartości. Albo pójdzie na IDE, albo ACHI czy RAID. Jeśli żadna możliwość nie pomoże, pogłówkujemy z czym innym.


(Gangsterekzg) #8

System awaryjny się nie odpala ładują się sterowniki i nagle bum (reset). Udało mi się dostać do konsoli po przez narzędzie do naprawiania lecz nie da się tam odpalić pliku .msi. Może ktoś na swoim przykładzie powiedzieć gdzie zmienić ustawienia dysku na IDE, ACHI lub RAID bo coś zepsuję i w ogóle już nie odpalę żadnego OS.


(Protofik+Dobreprogramy Pl) #9

Idź do zakładki Advanced -> Storage configuration.

Zmień SATA Operation Mode na

a) jeżeli jest na AHCI to zmień na IDE

b) jeżeli jest na IDE zmień na AHCI

http://download.asrock.com/manual/M3N78D.pdf


(Saeros) #10

Jak dokładnie się to nazywa i co wyklikać po kolei obecnie Ci nie powiem - głupi sprzedałem swoją starą klawiaturę i kupiłem bezprzewodową usb, dzięki czemu nie mogę wejść do własnego BIOSu :stuck_out_tongue:

Ale nie ma strachu, zamówiona klawka na PS/2 pewnie w poniedziałek do mnie dotrze :wink:

Możesz sam popróbować. Zazwyczaj siedzi to w opcjach ochrzczonych "Advanced" i tam szukaj czegoś, co będzie miało w nazwie "Disk mode" i/lub w opcjach do wyboru "Compatible/IDE", "AHCI", "RAID".

EDIT:

Kolega wyżej akurat mnie uprzedził. Słusznie napisał :slight_smile:


(Gangsterekzg) #11

Super W. dzięki działa na IDE; teraz ostatnie pytanie i już was nie męczę :d Co jest lepsze / nowsze IDE czy AHCI i lepiej z czego korzytsać?


(Protofik+Dobreprogramy Pl) #12

AHCI jest lepsze/nowszę. Lepiej korzystać z AHCI.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Advanced_H ... _Interface

Jak byś chciał teraz zmienić na AHCI prawdopodobnie musiał byś instalować windowsa na nowo.

Jeżeli będziesz w przyszłości instalował windowsa na nowo to nie zapomnij zmienić w biosie na AHCI przed instalacją.

Czytaj post niżej.

PS:

Cytat z wikipedii (link powyżej) o problemie który przytrafił się tobie:

Zapomnieli dodać że jeżeli wrócimy na IDE to wszystko wraca do normy.


(Saeros) #13

Porada w linku, który podałem rozwiązuje ten problem. Sam miałem taką sytuację. Drobna zmiana w rejestrze i nie trzeba reinstalować Windows - wykonaj ją będąc w trybie IDE, potem możesz zmienić na AHCI i po sprawie.