Padniety E8400?

witam

tydzien temu wymienilem E6300 na E8400. plyta glowna EVGA n680i SLI. procesor dzialal swietnie przez 4 dni, az do wczoraj, kiedy zaczely sie non stop resety i zwiechy systemu.

myslalem na poczatku ze to moze moja nowa grafika 8800GT, ale wsadzilem starego e6300 i wszystko dziala, 3dmark przechodzi caly, a na nowym pierwszego testu nie mogl przejsc. E8400 dzialal u mnie na 3.8GHz, max temp. mial 45 stopni, wiec nie sadze zebym mogl go ‘spalic’.

ktos ma jakies rady?

PS. mam nadzieje ze serwis nie jest w stanie wykazac ze procesor dziala na zwiekszonej magistrali?

jaki zasilacz ??

wy to zawsze zasilacz… chieftech 450W. skoro dzialal 4 dni od rana do nocy, to chyba nie wina zasilacza :slight_smile:

EDIT: moze to bedzie mialo jakies znaczenie, ale… wlasnie odpalilem CPU-Z i w nim kurde pokazuje ze skacze mnoznik procesora z x7 na x6… czy to aby normalne? czy plyta glowna uwalona??

może być na wykończeniu:P ale nie powinien w sumie

moze to bedzie mialo jakies znaczenie, ale… wlasnie odpalilem CPU-Z i w nim kurde pokazuje ze skacze mnoznik procesora z x7 na x6… czy to aby normalne? czy plyta glowna uwalona??

Włącza sie EIST - funkcja oszczędzania energii zwalnia proca - normalne.

Sprawdź czy mobo i Twój aktualny BIOS obsługuje E8400.

A zasiłki bym tak z definicji nie rozgrzeszał - szczególnie jeśli chodziła ciągle 4 dni.

Serwis może nie, ale porządne laboratorium może to udowodnić. Osobiście uważam, że to jednak coś z mobo.:mrgreen:

a normalne jest to ze plyta ustawila 1.46V napiecie dla E6300? cos mi sie nie podoba:/ zmniejszylem napiecie reczenie. moze sama podnosila napiecie dla E8400, nie zauwazylem i cos padlo?

moja plyta ma nowy bios, na stronie EVGA jest napisane ze obsluguje wszystkie nowe procesory na 1333MHz.

poza tym zaznaczam ze komputer bardzo ladnie chodzil przez 4 dni, problemy zaczely sie wczoraj.

Niestety, jak kręcisz to musisz mieć oczy dookoła głowy. Możliwe jednak, że tego E8400 uszkodziłeś, bo mobo ustawiła za wysokie napięcie. Masz zabawę na weekend zapewnioną, żeby wszystko posprawdzać.:mrgreen:

a moze mi ktos podac jakie maja byc wszystkie napiecia bezpieczne na E8400, RAMU, karty graficznej ECT?

bede bardzo wdzieczny, bo nie chce niczego spalic, a jestem nie za dobry w te klocki.

Na e8400 nie przekraczaj 1.45V,VTT nie większe jak 1.3V na codzień.Najlepiej sprawdz pamięci bo to raczej ich wina Orthos test blend z piorytetem 10 lub memtest.Po ustawiaj odpowiednie napięcia dla NB,pamięci i CPU jak podkręcasz,a procka sprawdz na nominalnych ustawieniach orthosem test Small FFT

mysle ze to nie pamieci, skoro na E6300 dzialam juz od rana, a jak wsadze E8400 to nawet 3 minuty nie dziala komputer.

To wygląda na to że proc jest walnięty.

Zażuć zżut z ustawieniami napięć na procka VTT i reszte.

zaaktualizuj bios (mając e6300)

wyłącz funkcję EIST

wsadź e8400

Sprawdź procesor na innej płycie ? Będziesz miał szybką odpowiedź.

Mnożnik nie ma prawa “skakać”.

Może, jesli jest włączona opcja oszczędzania energii - EIST

Ma prawo jak jest włączone EIST na platformie Intel lub Cool’n’Quiet na platformie AMD.

bios mam najnowszy, ale nie moge doszukac sie wylaczenia EIST w biosie…

procek poszedl juz na gwarancje, bo odpalilem ORTHOS i wyskakiwaly bledy procesora.

Możliwe że ta opcja nazywa się u ciebie C1E