Pagefile.sys zabiera mi miejsce na dysku

Witam.

Mam Windows XP. Tajemniczo znikało mi miejsce na dysku C. Co zwolniłem miejsce, to po pewnym czasie wyskakiwał komunikat, że brakuje miejsca na dysku C. Przed chwilą odkryłem, że miejsce zabiera mi plik pagefile.sys, bo przed restartem zajmował 2,77 GB, a po 1,50 GB. Można spokojnie zmniejszyć rozmiar tego pliku i nie będzie żadnych problemów z systemem?? Jak tak, to jak to zrobić??

Rozmiar pagefile.sys można ustawić na sztywno na minimalną wartość i maksymalną, np 1024MB. Zapobiega to fragmentacji pliku stronicowania, ale jest potrzebne, bo w ten sposób system uzupełnia RAM. Podane przez Ciebie wartości pagefile.sys, to jest prawidłowo, nie za dużo.

Podaj, ile u Ciebie na C jest pojemność folderu system volume information. Co do zajętych wielkości na dysku, to trzeba posłużyć się programem spacesniffer, możesz z netu pobrać portable.

Czyli nie ma sensu zmieniać ręcznie rozmiaru tego pliku?

System Volume Information na dysku C zajmuje 716 MB, ale Przywracanie systemu mam wyłączone.

Myślę, że nie ma co sprawdzać tym programem, co, ile zajmuje, bo już sprawdziłem, że pagefile.sys zabiera mi miejsce.

Jaką pojemność ma dysk z systemem i ile jest zajęte, oraz, ile RAMu? Czy kiedykolwiek sprzątałeś zbędne instalatory po aktualizacjach? W zależności od systemu, tego może być 5 - 6 GB. Jeśli masz włączoną hibernację, a jej nie używasz, to hiperfil.sys - plik na C ma tyle, ile jest pamięci w systemie.

Całkowity rozmiar 40 GB, a wolne miejsce 1,52 GB, RAM 1 GB.

Nie sprzątałem, ale mam aktualizacje automatyczne wyłączone.

Używam hibernacji, więc nie będę wyłączał.

Chyba zostaje się pogodzić z tym, że pagefile.sys zabiera mi miejsce na dysku i jakoś zwolnić miejsce. Odinstaluję jakieś stare programy, porobię porządki itp. :slight_smile:

Jeśli System Volume Information na dysku C zajmuje 716 MB, a przywracanie wyłączone, to jakie dziesięć - trzynaście w nim punktów przywracania systemu. To często także magazyn gniazdowania wirusów, bo antywirusy nie mają dostepu to tego systemowego folderu. O ile jesteś pewny, że masz czyste punkty przywracania, z okresu bez zagrożeń, to zachowuj je, ale trochę mnie to dziwi, bo one nie powinny być. Microsoft pisze: Po wyłączeniu funkcji Przywracanie systemu system Windows usuwa punkty przywracania służące do śledzenia zmian w systemie Windows. Po wyłączeniu tej funkcji nie można przywrócić systemu Windows do wcześniejszego stanu. Może się mylę, ale tak wynika z tego, co napisałeś.

To co zrobić z tym System Volume Information? Wyczyścić jakoś ręcznie? Przywracanie systemu mam wyłączone, bo nawet przed chwilą sprawdzałem.

Użyj wyszukiwarki i wyszukaj wszystko z rozszerzeniem .old

40GB, z czego zajęte prawie 38.5GB, to trochę za dużo, chyba że, gry i mamuty programy, były instalowane do C program files, a nie do utworzonych folderów np na dysku D.

Czy robiłeś reinstalacje systemu? Bo jeśli tak, to po każdej można znaleźć wielkie foldery. Najlepszy do tego jest PrivaZer, po polsku, darmowy, można od producenta pobrać portable. Odznaczasz w nim tylko hasła w przeglądarkach.

Dodane 07.11.2013 (Cz) 23:24

Możesz usunąć foldery z punktami przywracania w tym folderze system volume information/restore/ ale wyłącznie foldery w restore, o ile wszystkie mają nazwy niebieską czcionką.

Tak, mam dużo gier i programów zainstalowanych.

Nie robiłem reinstalacji systemu.

W ogóle nie mam w System Volume Information plików z rozszerzeniem .old i nie mam tego folderu Restore. Mam za to jakiś dziwny ukryty folder catalog.wci, a w nim pliki z rozszerzeniem .dir, .ci, .ps1, .ps2 itp. I to ten folder zajmuje najwięcej. Dziwna sprawa.

Nie robiłeś reinstalacji, to nie masz folderów .old a nie pisałem, że miały być w system volume information, tylko na dysku. System volume information, w folderze restore, miałeś wrzucić do kosza foldery z niebieską nazwą.

Co do folderu catalog.wci, to wyłącz usługę indeksowania. Zrób restart.

A nie jest potrzebna ta usługa indeksowania? Spokojnie mogę wyłączyć? Jak tak, to gdzie się to wyłącza?

Dodane 08.11.2013 (Pt) 0:29

Zauważyłem, że ten folder teraz się zwiększył do 722 MB. Może to on jest winny.

A spróbuj zrobić porządkowanie dysku znajdziesz we właściwościach dysku. Masz drugi dysk albo partycję? Możesz tam przenieść swap

Nawet nie poczujesz różnicy. Po to jest ta usługa, żeby szybciej wyszukiwać i takie tam. Tu się zatrzymuje usługe i uruchamianie daje na wyłączony. http://prntscr.com/22mg9z

Pobierz takie malutkie na pulpit http://www.programosy.pl/program,wise-j … table.html i otwórz folder. Kliknij prawym przyciskiem myszy na WiseJetSearch.exe wybierz - przypnij do menu start. Język polski wybierasz ze znaczka ustawień u góry po prawej stronie. Nie obciąża systemu, błyskawicznie znajduje.

Przy zmianie lokalizacji SWAP, czyli pagefile.sys, jest trochę gimnastyki, ale jest to możliwe. Przy 1GB RAMu, jest bardzo potrzebny.

Dobra, wyłączyłem usługę indeksowania, ale dalej jest ten katalog catalog.wci. Trzeba może restart zrobić? Pytam, bo na darmo mi się nie chce robić (programy włączone itd.) :smiley:

Pisałem wyżej

Zawsze, gdy zmienia się ustawienia systemowe, czy to dotyczy zmian w rejestrze, czy usługach, zawsze się robi restart.

Zrobiłem restart, ale dalej jest ten katalog catalog.wci i zajmuje teraz 723 MB.

Wyczytałem w necie:

U mnie takiego nie ma.

Dobra. Porobię jeszcze jakieś porządki, pousuwam stare programy itp. Myślę, że tyle wystarczy w tym temacie. Dzięki za pomoc.