Pakiet MB w Plus GSM, konfiguracja

Witam serdecznie,

Niedawno aktywowalem sobie pakiet w taryfie minutowej w Plusie na 250 mega internetu. Oczywiscie tel odpowiednio skonfigurowalem w salonie plusa i jak sie okazuje cos jednak nie gra (czyt.ustawiony profil internetowy nie wap). Wszedlem dzisiaj na e-booka i rachunek z nie z tej ziemi :frowning: a nadmienie, ze pakiet jest odpowiednio aktywny i przesylanie danych rowniez, poniewaz zostalo mi tylko 75 mega. Panowie w takim razie w czym moze byc problem ? Czy telefon jest jednak zle skonfigurowany i cos mi nabija taki rachunek ? Czy Avila, bo ten telefon uzywa laczy sie z jakimis drozszymi stronami ? Podobno te nowsze Samsungi to do siebie maja. Czy problem lezy w aplikacji Opera Mini, ktora sciagnalem na tela, ale jej nie uzywalem, a moze przy uzywaniu standardowej przegladarki z tela, gdzie cos laczylo sie jednak z Opera, ktora tez potrafi nabic kase, poniewaz laczy sie z jakimis stronami producenta? Nie wiem, prosze o jakies wskazowki.

Mo偶e pakiet zosta艂 w艂膮czony np. dzie艅 p贸藕niej, a Ty beztrosko surfowa艂e艣 po Internecie z kom贸rki w ten jeden dzie艅? W膮tpi臋, aby maj膮c aktywny jeden punkt dost臋powy, transfer danych naliczane by艂y r贸偶nie (raz z pakietu, raz bez). Jeste艣 pewien, 偶e wi臋kszy rachunek wi膮偶e si臋 z transferem danych? Niezale偶nie od technologii (2G/3G) i przegl膮darki (wbudowanej w telefon czy Opery Mini) je艣li wszystkie us艂ugi w telefonie (dla program贸w, przegl膮darek) korzystaj膮 z jednego w艂a艣ciwego APN, to taki problem nie powinien wyst膮pi膰.

watpie zeby nabilo tak pokazny rachunek w jeden dzien. tak jestem pewien, ze rachunek wiaze sie z transferem danych, poniewaz sprawdzalem to w e-booku. tak jak mowie w telefonie mam 4 profile przegladarki: wap, mms, internet i jakis K z tym, ze ten ostatni kiedys sciagalem ze strony plus gsm jest to wap i jest zabezpieczony haslem, ale przed korzystaniem z pakietu mialem to konfigurowane i z tych 4 mialem ustawiony tylko internet bez wapu.

Zr贸b kilka test贸w. Zapisz aktualny stan MB w pakiecie, sprawd藕 np. dla Opery Mini z jakiego profilu korzysta, wejd藕 z niej na kilka stron, potem zn贸w sprawd藕, ile MB w pakiecie uby艂o i czy nie pobra艂o jakiej艣 dodatkowej op艂aty. Potem zr贸b tak samo np. z wbudowan膮 przegl膮dark膮. Kontroluj, czy w okresie, w kt贸rym nie korzysta艂e艣 w jakikolwiek spos贸b z Internetu uby艂o transferu - je艣li tak, to zapewne jakie艣 programy same 艂膮cz膮 si臋 z sieci膮; pomy艣l, jakie by to mog艂y by膰, czy jakie艣 wid偶ety, pobieraj膮ce co jaki艣 czas np. aktualn膮 pogod臋.

no teraz juz tego niestety nie sprawdze. wylaczylem neta w salonie dzisiaj. tym bardziej, ze w salonie nie moglismy sie dostac do e-booka i sprawdzic dokladnie o co biega. ale tak jak mowisz cos w tym musi byc, bo przez pewien czas, gdy w ogole nie korzystalem z internetu, a mialem aktywowany pakiet ten 250 mb po wejsciu na e-booka to bylo 2 tyg temu mialem zuzyte 193 mb a w ogole z tego nie korzystalem. wiec naprawde nie wiem o co chodzi ;/ . jak myslisz czy jest jakas szansa zeby reklamacje zostala rozpatrzona pozytywnie ? pewnie zgonia, ze to wina tela ;/

Dziwne, 偶e sam telefon pobra艂by blisko 200 MB nawet w ci膮gu miesi膮ca. Podejrzewam, 偶e nawet sam wbudowany system tyle nie wa偶y, a co dopiero jakie艣 drobne aktualizacje. OK, skoro wy艂膮czy艂e艣, to w pakiecie tego nie sprawdzisz - ale problem mo偶e nadal by膰, a teraz ju偶 b臋dziesz mia艂 naliczane kB wed艂ug normalnej stawki w Twojej taryfie. Proponuj臋 zapyta膰 innych u偶ytkownik贸w Samsunga Avili.