Paląca się dioda dysku Non stop

Cały czasz się żarzy dioda od dysku w PC, gdy się kopiuje itp, świeci się mocniej.

Odłączyłem dysk od zasilania i tez się tak samo świeci ??

Podczas wyłączonego komputera się świeci ? Bo nie mów mi, że przy włączonym komputerze odłączyłeś dysk ( Chyba, że masz na myśli jakiś przenośny ).

SATA można.

Dysk z systemem można sobie odłączyć podczas pracy ? Hmm, nie wiedziałem

Może jest coś źle podłączone do płyty głównej?

EDIT:

Mi się wydaje, że on wyłączył komputer, odłączył dysk i znowu włączył, a dioda i tak się świeciła.

Jeżeli tak to możliwe, że ma źle podłączone diody do płyty głównej bo innego wytłumaczenia nie znam.

Widocznie napromieniowany jest jak świeci nawet bez zasilania.

Niech to opatentuje to na tym jeszcze zarobi :smiley:

Albo źle podłączone albo po prostu płyta trzyma napięcie na diodach póki nie odłączy zasilania

Czytaj ze zrozumieniem, przecież napisał, że odłączył zasilanie.

Wywnioskowałem, że wyłączył zasilanie ale dysku (wtyczka) bo zadaj sobie pytanie jak ma diodka świecić jak wyłączy zasilanie (wtyczka z kontaktu)? Raczej tego na prawdę nie napromieniował :slight_smile:

To niech dokładniej opisze problem, bo tak to sobie możemy w kulę szklaną pozaglądać.

PIN HDD źle podłączony do płyty głównej

Tak to zrobiłem , zostawiłem tylko podłączony kabel IDE

Tez tak pomyślałem, ale jak dysk pracuje świeci się jaśniej , lub mruga.

Więc nie masz się czym martwić po prostu taki urok płyty. Możesz se kupić listwę do kontaktu i wtedy przełącznikiem będziesz przełączał możliwość dopływu prądu do komputera jeśli to Cię, aż tak boli.

Nie boli, tylko nie wiadomo do końca czy dysk pracuje. Poczałkowo myślałem ze to jakiś proces cały czasz tak minimalnie używa dysku. Płyta nie jest nowa, i wcześniej tak nie było

I coś w tym kierunku zrobiłeś , czy tylko pomyślałeś ? :slight_smile:

Odepnij chociaż ten pin i i podłącz ponownie , jeżeli nie pomoże to użycz sobie pinu od POWER i podłącz na miejsce gdzie powinien być PIN HDD i zobacz czy tak samo będzie się zachowywać dioda od POWER