Palit 8600GT Sonic+(1,0ns) vs Gigabity 8600GT SilentPipe!

Witam, mam pytanie , kto wychodzi z tego pojedynku na tarczy , a kto z tarczą ? Gigabity ma pasywne chłodzenie , a Palit rekomendacje milionów użytkowników. Są w tej samej cenie, do tego w zestawie GB jest Suprime Commander , więc kusi :))

Reszta - Delta 400W

Evga 650i Ultra

E2160 Dual Core

2 x 1 GB Kingston 667

THX I POZDRO !

te dwie karty bym nawet nie porównywał oczywiście że palit jest lepszy

Jakieś argumenty ?? Ja będę bronił GB , po przeczytaniu tego artykułu , zapraszam do lektury LINK :))

Na tym SilentPipe II, możesz zapomnieć, że będzie o/c…

Polecałbym Palit 8600GT Sonic+(1,0ns), bo jest wydajniejszy, i można jeszcze robić na nim spore o/c.

No dobra , a reszta zestawu uciąnie tego palita?

lekko

Jeżeli będzie o/c, to radziłbym zmienić zasilacz na lepszy, np.: coś z amacroxa warrior.

ten starczy…

a co do gigabyte i jego chłodzenia silent pipe II:

b35b365f66a117afsq6.th.jpg

:mrgreen:

Zamiast kiełbasek można wstawić dwa duże wentylatory u wtedy będzie miał dużo lepsze oc na rdzeniu niż palit i przy tym będzie równie cichy albo i cichszy. Palit może mieć przewagę tylko pod względem ramów bo ma zapewne na nich mniejsze opóźnienia.

Palit, to bardzo dobra marka kart graficznych, a można nawet ośmielić napisać, iż jest jedna z najlepszych, przyczym jedna z najtańszych :-o

No, ale to już nie będzie chłodzenie pasywne :?

Kiełbaski nie mają na celu ochłodzenia karty, ale do pieczenia, a potem do konsumpcji :mrgreen:

aj poznać specjalistę od wszystkiego czyli niczego. ten palit jest cichobieżny, no chyba, że ktoś jest chory na uszy to jemu nawet stopery nie pomogą ciągle coś będzie słyszał. wentylatory to możesz sobie położyć na głowę nie na ten radiator bo wtedy z karty jedno slotowej zrobi się kartę 2,5-3 slotową. a zamontowanie z boku obudowy wentyla raczej mało co da ze względu na budowę radiatora. ale coś co mnie kompletnie rozwaliło to ostatnie zdanie, nie dość że może mieć przewagę (prawda jest taka że nie może a ma przewagę) to jeszcze to opóźnienie, to chyba Ty masz opóźnienie przynajmniej jeśli chodzi o wiedzę, więc śpieszę Ci donieść iż palit ma kości pamięci 1.0 ns a Gigabyte zapewne 1,4 ns, wiesz co to znaczy.

Tanie nie jest dobre, próba czasu na przestrzeni roku+ to pokaże, ale nie ma jednak porównania z “cudami” od galaxy które się smażyły po paru dniach (np. 7900gs na agp).

Czy ja mówiłem że jest głośny? “Równie cichy” oznacza według ciebie co?

Wstawienie wentylatora z boku obudowy na wys. karty graficznej też da ogromny zysk bo wiesz co robią wentylatory? Wymuszają (trudne słowo) przepływ powietrza, a wiadomym jest też to iż wentylator o dużej średnicy potrafi przepompować więcej powietrza przy niższych obrotach a więc i niższym hałasie. A i problem ze slotami, jeśli ktoś ma płytę micro-atx no to tak jest to problem, ale na normalnej płycie głównej wciąż będziesz miał wolne 3 sloty pci/pciexx1, a jeśli zastosujesz wentylator o grubości 2,5cm to teoretyczny drugi slot pciexx16 też będzie wolny, tylko kogo to obchodzi w budżetowym komputerze? Co do ramów pisałem w trybie przypuszczającym z oczywistego względu, nigdzie tutaj nie pojawiła się wartość opóźnienia pamięci u gigabyte’a.

wiesz czym przeważa palit na gigaszrotem w oc? to że palit ma fabrycznie podniesione napięcie 1,4V i nie wciskaj kitów że gigaszrot jest lepszy mało że kupujemy karte to jeszcze trzeba 2-wentyle kupić bezsens

Przykład:

Delta/Fortron ~50zł

ModeCom FEEL ~80zł

Co lepsze? :?

nie nie wiem po 6 latach zabawy z PC naprawdę nie miałem pojęcia co robią wentyle i jaką przewagę ma większy wentyl nad mniejszym ale dzięki ci za oświecenie, na naukę doprawdy nigdy za późno.

ty naprawdę jesteś zacofany twoja wiedza o budowie współczesnych płyt głównych zatrzymała się parę lat temu kiedy standardem były 4-5 wejścia PCI a były i 6 wejć pod karty PCI. Obecnie standard ten zmalał o zgrozo do 2 slotów PCI, a jak są 3 to już pełnia szczęścia. Dlatego każdy zasłonięty slot PCI to niepowetowana strata. A to czy płyta jest w standardzie ATX czy m-ATX to w tym wypadku niema znaczenia nawet płyty ATX bez drugiego slotu PCI-E x8/16 miewają ledwie 2 wejścia PCI z których po wpięciu kart dwuslotowej zostaje 1xPCI. Nikogo nie interesuje ile płyta ma wejść PCI-Ex1 bo niema kart pod to wejście ale producenci w dalszym ciągu je umieszczają.

niczego w swoim poście nie napisałeś w trybie przypuszczającym, wszystko było w trybie oznajmiającym.

nie należy generalizować gigabyte ostatnio wypuścił dwie dobre płyty pod 775, ale co do karty to ten model przeważa nad palitem w jednym, właśnie tym że ma 1 slotowe chłodzenie a palit dwu.

Ani razu nie napisałem że jest lepszy. Napisałem że właśnie po dołożeniu wentyli (22zł to majątek wiem) chłodzenie gigabyte’a robi się niezwykle wydajne, z resztą w przypadku każdej pasywnej karty tak sie dzieje bo mają duże radiatory, nie trzeba być geniuszem żeby to wiedzieć. A co do napiecia na rdzeniu to sorry, ja nie wiem jakie ma jeden, a jakie ma drugi, napewno wyższe daje lepsze oc bez dwóch zdań. Ciekawe że tak najeżdżacie na gigabyte’y podczas gdy jest to dużo starsza marka i wyprodukowała mase świetnego sprzętu? A palit? 4 karty graficzne na krzyż, a i to tylko dzięki temu że im je gainward zaprojektował… Nie zaprzeczam, świetna sprawa mieć karte graficzną która ma coś z gainwarda ponad 30% taniej, ale nie ma co się tak podniecać, jaka jest różnica w fps’ach w grach bez przetaktowania? Chociaż 5%? Jeśli koleś nie ma zamiaru nadmiernie przetaktowywać to gigabyte będzie podobnie opłacalny (nawet po doliczeniu 20zł na wentyle lol), dlatego nie można mówić że są nieporównywalne, zobacz ile kosztuje supreme commander w sklepie i ile kosztuje radiator takiej wielkości do karty graficznej, a dopiero potem pokrzykuj chwytliwymi hasłami typu “gigaszrot”…

Bardziej sprawiedliwe będzie powiedzenie że do oc lepszy będzie palit, a bez oc stosunek cena/wyposażenie lepszy jest jednak gigabyte, swoją drogą mówienie że 1.4ns ramy są złe to dopiero hipokryzja.

Oczywiście, że Delta/Forton :mrgreen:

Czy ta Wasza dyskusja pomoże autorowi, w rozwiązaniu nurtującego Jego problemu :?:

Nie ma sensu prowadzić dłużej dyskusji bo każdy ma trochę racji.

Z tych dwóch kart lepszy jest palit sonic+

Wielkie thx , to teraz pytanie o reszte zestawu , nie chcę zakładać nowego tematu , bo jest ich wiele , ale nie dokońca wyjaśnione :slight_smile:

Dual Core vs x2 AMD !

A więc. Wiele czytałem , wiele pytałem, wiele odpowiedzi dostałem , bardzo różnych dlatego pragnę raz na zawsze zakończyć temat.

Mam ~1500 zł na komputer. Przedstawie dwa zestawy, zależy mi na stabilności , nie będę raczej się mieszał w OC , no może bez zmiany napięc , poprostu nigdy tego nie robiłem , a jakbym coś przepalił to musiałbym długo czekać na wpływ gotówki (uczniowie nie mają łatwego życia ) ) . Oto zestawy.

AMD:

• Foxconn 570Sli (270zł)

• AMD Athlon X2 Brishbarne (albo jakos tak ) ) 4000 (240zł)

• PowerColor Radeon x1950Pro 256 MB (470zł)

• 1 GB Kingston 667 ( a za miesiac druga kość)

• Delta 400W (60zł)

• Seagate 160GB SATA II (180zł)

• DVD-R SAMSUNG SATA (90zł)

Intel:

• Abit IP35-E (370zł)

• Dual Core E2400 (220zł)

• Palit 8600GT (390zł)

• 1 GB Kingston…

• Delta 400W…

• Seagate 160GB…

• DVD-R SAMSUNG…

Koszt taki sam - 1430zł , tylko teraz JA NIE BĘDĘ KRĘCIŁ , zależy mi na grach FPS jak Bioshock , gdzie Radeony deklasują przedstawicieli Nvidi. I jeszcze jedno pytanie , czy jak bym wymieniał procesor , to czy Phenom x3 , albo x2 będą działały na tej płycie , a jak nie to na jakiej , w miarę stabilnej ?

Z góry dziękuję P Proszę o wyczerpujące odpowiedzi

Jeśli nie kręcisz to zestaw pierwszy jest lepszym wyborem

Phenoma potem będziesz mógł włożyć w tą płytke