DEDEk
(Miszjoman4)
6 Październik 2005 17:18
Witam
Mam pytanko. Jak mogę “przenieść” pamięć z RAM-u na kartę graficzną. Dla przykładu mam 512 RAM DDR i Geforce 2 MX 32mb i chcę zmniejszyć pamięć operacyjną i dodać ją do pamięci karty graficznej. Bardzo proszę mi pomóc w rozwiązaniu tek zgryzu
Z góry dzękuje
DEDEk
Klin
(Klin)
6 Październik 2005 17:21
Pamiec mozesz udostepniac w BIOS’ie … .
O ile sie niemyle to max jaki mozesz udostepnic dla karty graficznej to 256 mb … (u mnie tak jest) .
DEDEk
(Miszjoman4)
6 Październik 2005 18:10
Ale jak to zrobić. Gdybyś był łaskaw napisać mi krok po kroku jak należy to zrobić, ponieważ nigdy nie grzebałem w biosie. Gdyby było to ważne mam Wnidows XP profesjonala.
Z góry dzięki
DEDEk
McDracullo
(McDracullo)
6 Październik 2005 18:55
Ale ta karta nie ma specjalnego potencjału wiec nie wiem czy jest sens robić taka operacje…
system
(system)
6 Październik 2005 18:56
Pierwsza zakładka w Twoim Biosie i tam będzie opcja na kształt ‘Video RAM size aperature’. Zwiększasz wartość, zapisujesz zmiany i po ptokach…
JNJN
(JNJN)
7 Październik 2005 06:53
Pierwsza zakładka w biosie to z reguły Standard CMOS Setup ,a tam tego nie znajdziesz - trzeba szukać w opcjach, zależy od biosu.
Tą wartość wystarczy ustawić na max 128 MB .
Poczytaj o tej opcji w biosie.
http://benchmark.pl/artykuly/bios_guide … etup3.html
DEDEk
(Miszjoman4)
7 Październik 2005 11:11
Nie znalazłem takiej opcji jak video RAM size aperture. Co teraz?
JNJN
(JNJN)
7 Październik 2005 12:38
To szukaj dobrze jeszcze raz - przejrzyj cały bios.
Możliwe że bios nie ma takiej opcji i jest ona ustawiona na sztywno,bez możliwości zmiany.
Ale podejrzewam że programowo tego się nie zrobi - ja takiego programu nie znam.