Pamięć karty graficznej i RAM. Jak przerzucić

Witam

Mam pytanko. Jak mogę “przenieść” pamięć z RAM-u na kartę graficzną. Dla przykładu mam 512 RAM DDR i Geforce 2 MX 32mb i chcę zmniejszyć pamięć operacyjną i dodać ją do pamięci karty graficznej. Bardzo proszę mi pomóc w rozwiązaniu tek zgryzu

Z góry dzękuje

DEDEk

Pamiec mozesz udostepniac w BIOS’ie … .

O ile sie niemyle to max jaki mozesz udostepnic dla karty graficznej to 256 mb … (u mnie tak jest) .

Ale jak to zrobić. Gdybyś był łaskaw napisać mi krok po kroku jak należy to zrobić, ponieważ nigdy nie grzebałem w biosie. Gdyby było to ważne mam Wnidows XP profesjonala.

Z góry dzięki

DEDEk

Ale ta karta nie ma specjalnego potencjału wiec nie wiem czy jest sens robić taka operacje…

Pierwsza zakładka w Twoim Biosie i tam będzie opcja na kształt ‘Video RAM size aperature’. Zwiększasz wartość, zapisujesz zmiany i po ptokach…

Pierwsza zakładka w biosie to z reguły Standard CMOS Setup ,a tam tego nie znajdziesz - trzeba szukać w opcjach, zależy od biosu.

Tą wartość wystarczy ustawić na max 128 MB.

Poczytaj o tej opcji w biosie.

http://benchmark.pl/artykuly/bios_guide … etup3.html

Nie znalazłem takiej opcji jak video RAM size aperture. Co teraz?

To szukaj dobrze jeszcze raz - przejrzyj cały bios.

Możliwe że bios nie ma takiej opcji i jest ona ustawiona na sztywno,bez możliwości zmiany.

Ale podejrzewam że programowo tego się nie zrobi - ja takiego programu nie znam.