Pamięć nie może być read - nic nie pomaga


(Albert89) #1

Otóż mam następujący problem. Przy próbie włączenia gry, np: Icewind Dale II czy Baldur's Gate II (legalne oprogramowanie) i nie tylko (chociaż na nich najbardziej mi zależy) wyskakują błędy, np: BGMain.exe - Błąd aplikacji [instrukcja spod 0x00a51860 odwołuje się do pamięci pod adresem 0x00000014. Pamięć nie może być read]. Dodatkowo co jakiś czas komp się zawiesi na chwilę, jakby coś wczytywał a ja nie mogę nawet poruszyć wtedy kursorem.

Sprzęt:

Acer eMachines e510 (wiem ze lipny ale kupiony za grosze na studia)

Dual Core 1,7

Intel X3100 (Intel 965 Express Chipset Family) - tu podejrzewam problem :frowning:

2GB Ram

Vista Ultimate 32

Niedawno zrobiłem format, najnowsze stery ze strony Intela sciagniete, nic nie dało. DirectX10 jest.

Może ktoś wie, co może być przyczyną.

-- Dodane 14.07.2009 (Wt) 8:02 --

Nikt nie wie? :frowning:


(system) #2

Zrób zrzut programów np.hijack this na wklej org.Wtedy coś poradzę.


(Frog) #3

sobian , popraw tytuł tematu, używając przycisku ac7a4cd89050aa6e.gif


(Ctr) #4

daj screena z karty graficznej programem cpu-z


(Albert89) #5

http://www.zrzutekranu.cba.pl/cpuz.htm - strona z CPU-Z

http://www.zrzutekranu.cba.pl/zrzut.htm - strona z CPU-Z wersji 1.5.2 z obsługą kart graficznych

http://img194.imageshack.us/img194/6484/zrzut1.jpg - tu zrzut z zakladki grafiki w jpg z CPU-Z

http://img193.imageshack.us/img193/7182/zrzutr.jpg - a tutaj zrzut z Hijack

http://img31.imageshack.us/img31/4987/bladypp.jpg - i jeszcze screen z błędu

Może komuś coś to powie, bo ja zielony w tym jestem. Wczoraj kolejne tytuły a mianowicie Twierdza i Worms 4 miały podobne błędy do tego co napisałem na początku. Jedynie Diablo II poszło :razz:

Tytuł poprawiony.


(Ctr) #6

może wina sterowników od grafiki, spróbuj zainstalować może jakieś starsze


(Albert89) #7

EDIT: Dzis podobny błąd miałem nawet jak chciałem zapisać obrazek w Gimpie :confused: Coraz mniej mi sie zaczyna to podobać bo nic nie mogę na tym komputerze zrobić :frowning:

-- Dodane 14.07.2009 (Wt) 18:42 --

Zainstalowałem starsze sterowniki, dolaczone z plyta do laptopa, 0 zmian. Do tego jak dzis uruchamialem komputer - kolejny błąd.

Dodatkowo mowie, czesto jest tak ze klikne, np 2x Moj Komputer i musze czekac z 10 sek. na reakcje bo tak jakby sie zawiesil ale cos wczytuje, a po tych paru sekundach wszystko sie otwiera płynnie jak gdyby nigdy nic. Albo jak pisze text - W polowie pisania zdania ścinka, pare sekund cos sie wczytuje, nastepnie jakby sie odwiesza i wszystko wraca do normalności. Antywirem przeskanowałem, tylko jakiś spam był to usunął. Format nie załatwił sprawy.


(JesperKyd) #8

klik

http://forum.centrumxp.pl/default.aspx? ... 372509w7


(Albert89) #9

Przeskanowane MemTest86 przy ponownym rozruchu - brak błędów.

Raczej to nie wina sterowników bo instalowałem zarówno najnowsze ze strony producenta, jak i z płyty dołaczonej do laptopa.

Z nośnikiem na pewno też nie jest problem, gdyż na innej maszynie startuje.


(eyeti) #10

Zainstaluj sterowniki od chipsetu

http://support.emachines.com/em/driver/nb/e510.html

i Wybierz

01_chipset...

i przeinstaluj sterowniki od karty graficznej.

Odinstaluj sterownik i zainstaluj go ponownie.

Po tym zainstaluj http://www.centrumxp.pl/Uaktualnienia/6 ... _i_10.aspx

I napisz czy coś to zmieniło.


(Albert89) #11

Zero zmian, to na pewno nie wina sterowników. Lecz im dalej w las, tym więcej drzew. Sprawdziłem dysk narzedziem systemowym przy uruchamianiu systemu, przy 61% zawiesil sie na jakies 15 minut ale cierpliwie czekalem, ruszyl. Sprawdzilem sobie komp antywirem MKS VIR On-Line(teoretycznie nie powinno byc wirusów bo robiłem format całego kompa, wszystkie partycje), lecz przy ok 80% złapal zwieche i koniec, coś jakby cały czas wczytywał, kursorem mogłem ruszac, lecz nie mogłem nic zrobić. Ściągnąłem sobie avast! zeby miec antywira na kompie. Efekt? Pełne zaskoczenie. Przy 89% zwiecha i tak jak wczesniej, coś wczytuje, ja nic nie mogę zrobic, reset kompa...


(Advancedplayer) #12

Jeżeli masz taką możliwość to usuń i załóż na nowo partycje to powinno bankowo usunąć wirusy oraz błędy systemowe. Zrób format i zainstaluj tylko konieczne sterowniki. Jeżeli to nie pomoże to nie mam pojęcia co to moze byc.


(Albert89) #13

Kolejne błędy... i bądź tu zdrowy...

Gdy chciałem zainstalować XP wczytuje te wszystkie podstawowe sterowniki a pozniej wyskakuje błąd że system nie wykrył zainstalowanych dysków twardych na komputerze i jedyne wyjsce to restart. Natomiast Vista instaluje sie normalnie :? Coraz bardziej mnie ten komputer zadziwia :expressionless:


(eyeti) #14

Przełącz dysk z trybu AHCI w tryb ATA i instalator XP wykryje dysk.