Problem powoduje błąd ntoskrnl.exe
A musisz w to grać, albo jak? Wielu właśnie w internecie załapali się na bluescreen przy uruchamianiu jakiejś gry. Jednoznacznych rozwiązań problemu nie znajdziesz.
Jeszcze daj zrzut z crystaldiskinfo.
Głównie chodziło o ten problem z pamięcią, potem doszedł ten bluescreen.
Myślałem, że rozwiązanie jest jeszcze w zasięgu " do zrobienia" typu coś z windowsem itd. , bo tak to nie muszę w to grać. Przy wszystkim bardziej obciążającym problem niestety będzie się powtarzał, więc pewnie kiedyś czeka wymiana sprzętu na nowszy, bo ten już trochę ma. Wrzucam screen’a z wspomnianego pliku
Dysk dobry. Trzeba wejść w menadżer urządzeń i sprawdzić wszystkie sterowniki.
Warto zastanowić się, czy postawić czystą instalację windows 7. W instalatorze trzeba usunąć obie partycje, utworzyć nową C np 60GB na system i dać szybkie formatowanie. Po zainstalowaniu aktywować, ustawić system i dać mu wszystko, czego trzeba.
Swoje dokumenty, wszystkie dane, klucze, programy - trzeba zawczasu uratować i spakować do folderów na hasło i umieścić choćby na dysku google.
Profile przeglądarek, hasła, klucze - wszystko zachować najlepiej na płytach.
To jest tak, że informacje rozruchowe są na każdej partycji i w związku z ntoskrnl - nie może być zachowany log w rozruchowym.
Po wszystkim choćby darmowym easeusem masterem utworzysz sobie partycję D.
Najważniejsze, to sterowniki od producenta płyty, czyli wpierw chipset, potem resztę.
Tyle mojej rady. System ma śmigać bez problemu. Dobrze, że dysk OK.
-
Spróbuj otworzyć z 15 okien notatnika / Painta.
-
W każdym coś wpisać / namalować.
-
Wybierz potem z menu wyloguj - jak na ekranie “aplikacje utrudniają wylogowanie” zastanie minimum 14* notatników / Paintów to przerwij wylogowanie i ręcznie pozamykaj notatniki / Painty.
* - może być mniej, ale jak masz bardzo zoptymalizowane zamykanie to musisz szybko reagować na spadającą liczbę programów, blokujących wylogowanie.
Po takich czynnościach zobacz czy dalej jest błąd z Black Desert.
Pod XP używałem OTH (OTH OldTimer’s Helper):
hXXp://www.geekstogo.com/forum/files/file/401-oth-oldtimers-helper/
robił mniej więcej to samo i jakieś gry nagle działały.
Pod Windows 7 / 8.1 / 10 trzeba by używać Malwarebytes Chameleon.
Niestety przeinstalowanie systemu na Windows 10 również nie pomogło, z błędu z nie czytaniem pamięci przeszedłem tylko i wyłącznie na bluescreeny z błędem dokładnie tym samym mimo sczyszczenia dysków do zera.
Czyli wygląda na to że, chyba masz RAM uszkodzony lub/i stare sterowniki.
Memtest był Ok, więc stawiałbym na sterowniki.
Sczyszczenie do zera, to nie formatowanie.
Podaj dokładnie - jaka płyta i jaka grafika.
Widzę, - płyta ma już kilka lat i wcale nie obsługuje windows 10
Windows 10 może być awaryjny na te sterowniki ze strony asusa, znaczy - źle obsługuje w tym przypadku.
To jaki miałeś system wpierw?
Miałem Windows 7 i były problemy już wtedy.
Edit: Patrzyłem sobie z ciekawości czy coś się zmieniło po kilku minutach wyskoczył bluescreen tylko z kodem : irql not less or equal
Może to coś pomoże bo to już inny błąd
Wiem że kiedyś miałem problem na jakimś laptopie z tym BSOD i któryś film z YT mi pomógł, na pewno na tym laptopie miałem wyłączone szybkie uruchamianie.
Po próbach ze stronki teraz pojawił mi się bluescreen z błędem : " KMODE EXCEPTION_NOT HANDLED" może to pozwoli dowiedzieć się więcej co jest nie tak.
Większość sugeruje problem ze stwrownikami. Masz problem z jakimś urządzeniem w kompie? Zainstalowałeś/próbowałeś sterowniki dla windows 8.1 ze strony producenta czy uda się np chipset zainstalować?
Sterowniki są zaktualizowane przez menadżer urządzeń oraz program Driver Booster.
Dla płyty głównej zainstalowałem chipset ze strony producenta dla Windowsa 8 z powodu braku na win 10.
Na komputer nie moge narzekać, wszystko było okej.
W grze błąd wyskakuje po kilku minutach i co trzeba zaznaczyć to tylko w niej.
W sumie to było już kilka nowych błędów o których pisałem, problem tytułowy nie występuje za to pojawia się już tylko bluescreen, który jest znacznie gorszy.
Próbowałem wszystkiego co było napisane w tym poście i na innych stronach, ale nic nie pomoglo. Niestety tracę nadzieje, że uda się to naprawić
Bóg cię opuścił, że używasz tego badziewia? Tam możesz ewentualnie sprawdzić czy jakieś sterowniki masz nieaktualne ,ale pod żadnym pozorem nie instaluj z jego pomocą czegokolwiek, bo sobie możesz sieczkę zrobić.
i wywalasz wszystkie sterowniki GPU AMD
Potem instalujesz najnowsze sterowniki ze strony AMD
Resztę sterowników zaciągasz ze strony ASUSA. Powinny być kompatybilne z Windowsem 10, a najlepiej teraz powinieneś ponownie czystkę zrobić stawiając Windowsa 10, bo nie wiadomo co Driver Booster odwalił Ci w systemie - zaorać to co jest i stawiać od zera. Może być też tak, że siada Ci karta graficzna skoro takie błędy są tylko w grach. Przydałoby sie puścić test np. Furmarka.
A ja zadam pytanie z innej parafi - jakie masz temperatury CPU / RAM / GPU w chwili występowania błędu (najlepiej jakiś overlay co pokazuje bezpośrednio w grze)? Fabryczny system nie powinien być nigdy problemem, ale jak nie wymieniałeś pasty przez ileś lat i/lub kręciłeś prockiem to błędy wykonania mogą się objawić na bardzo przegrzanym CPU
Driver Booster już usunąłem, sterowniki mam aktualne ze stron, także powinno być oki w tym temacie. Grafika jest najnowsza z całego sprzętu, bluescreeny są tylko na jakimś mocnym użyciu komputera.
Jeśli chodzi o temperatury, nagrałem sobie ekran telefonem przy odpalonej grze i czekałem na błąd. Używałem programu Speccy pokazywał mi poszczególne temperatury na chwilkę przed bluescreenem:
CPU AMD FX- 8350 : 60 stopni ( mocno skoczyło do 55-61 stopni po odpaleniu) , normalnie bez obciążenia mam 30 stopni
Płyta główna ASUSTeK M5A97 PLUS Socket 942 : 36 stopni ( praktycznie bez zmian do pracy bez obciążenia)
Grafika ATI Radeon RX 460 2048 MB : 67 stopni, bez obciążenia temperatura około 40 stopni
Jeśli chodzi o temperatury to wcześniej wyskakiwał mi tylko błąd z tytułu i wywalał grę bez wywalenia całego systemu, teraz mam tylko bluescreeny bez tego błędu.
Czasami wiatrak na radiatorze lekko głośniej rzęzi i nie jest to spowodowane obciążeniem i szybsza pracą.
Bluescreeny powoduje jedyny błąd jakim jest ntoskrnl.exe , tylko z nim trzeba się uporać
60 stopni dla twojego AMD to dużo, producent deklaruje maksymalną temperaturę pracy na 61’C. Wymień pastę, odkurz wnętrze
Nałożyłem pastę i nie ma już bsod’ów, temperatura cpu spadła o 10 stopni podczas obciążenia. Dzięki za pomoc