Pamięć Ram DDR2 2GB+1GB nie DZIAŁAJĄ RAZEM!

Witam, miałem 1.5GB Ram DDR2 i dokupiłem jeszcze 2GB, mam tylko 2 wejścia na ramy więc wyjąłem 512 i włożyłem 2GB , komputer odpala Dosa tzn wyświetla się tylko nazwa procesora i nic więcej i zwiecha !.. i nie da rady również wejść do Biosu aby coś poustawiać :confused: Obydwie pamięci to GoodRam i niczym się nie różnią oprócz tego że jest 2GB i 1 GB oraz tym że 1GB ma L5 a 2GB ma L6… i nie wiem ;/ próbowałem u brata najpierw osobno i działają a u niego razem jak włożę to komputer piszczy i nic się nie włącza

Kupiłeś “ramy” - rowerowe czy okienne?

Podaj dokładny i pełny symbol płyty głównej, sprawdzimy jakie pamięci RAM obsługuje.

Gigabyte GA-MA74GM-S2H rev.1 mój brat ma też płytę główną Gigabyte tylko nie pamiętam jaki model i ma to samo… :confused: a zapomniałem napisać, że z tą 512 działa 2GB i obecnie w PC mam 2.5GB RAM tylko że te 512 nie mają 800mhz tylko 667 i obydwie pamięci pracują na 667

Teoretycznie płyta powinna obsłużyć do 8 GB (2 x 4GB) - pewnie jakaś niekompatybilność między pamięciami a płytą lub między samymi modułami pamięci RAM.

http://www.gigabyte.pl/products/mb/spec … 2h_1x.html

:confused: takich jaj jeszcze nie widziałem :frowning: to co mam zrobić ?

Odblokowywałeś rdzenie w swoim procesorze? Np. ja mam tak, że po odblokowaniu rdzenia nie mogę wsadzić więcej niż 3GB ramu, a właściwie to trzech kości do trzech slotów z dostępnych czterech.

Wyjmij jedną kość, wejdź do biosu, ustaw fail-safe settings i sprawdź czy na tych ustawieniach będzie dobrze. Spróbuj jeszcze zaktualizować bios, może pomoże.

Ok … zaraz napisze czy coś pomogło. Pozdro

Dodane 04.10.2010 (Pn) 17:37

nic to nie dało :confused: rdzenie mam chyba odblokowane mój procek to amd athlon 5000+ dual core i wszędzie tak pisze… jak daje ctrl-alt-delete i daje na wydajność to pokazuje mi 2 rdzenie… więc jest ok :confused: ale czemu te j***** ramy mi nie chcą chodzić :confused: