Potrzebuję dokupić pamięć ram 8GB do laptop HP OMEN 17-an010nw 2BS12EA.
Telefonicznie od HP dowiedziałem się, że to ma być ram ddr4 2400MHz dual channel. Aktualnie mam 8GB, więc kolejne 8GB chyba będzie dla mnie wystarczające. Podali mi kod części 8GB: 862398-850
Oryginalny ram z hp jest dosyć drogi 550 zł + realizacja zamówienia 2 tygodnie.
Nie wiem czy ram z hp będzie najlepsza, jeśli mogę kupić inną firmę to poprosiłbym o pomoc w wyborze. Tylko chciałbym ram z dobrej firmy, żeby nie popsuła się, żeby laptop dobrze chodził, żeby przypadkiem nie zaczął mieć przycinek itd.
Wiem tylko że to ma być DDR 2400MHz dual channel. Nie chciałbym kupić złej części, dlatego poprosiłbym o pomoc. Nie wiem też z jakiej firmy ram byłaby dobra, nie musi być najtańsza, zależy mi tylko na jakości, żeby mi służyła, oryginalna hpowska jednak jest trochę zbyt droga, być może tylko płaci się za to że jest oryginalna?
W sklepach internetowych widzę w specyfikacji pamięci jeszcze jakieś pc3 i pc4 i nie wiem które jest odpowiednie do mojego laptopa, jaka jest roznica miedzy tymi oznaczeniami. I jeszcze jakieć opóźnienie CL12, CL14, CL15, CL16, CL17. Oryginalny RAM 862398-850 ma CL17. Czytałem na necie, że im niższa liczba, tym lepiej. Jeśli mam zamontowane aktualnie 8gb cl17 i chciałbym z cl niższym, to może to przeszkadzać?
… dokładniej - płaci się za to że ma naklejkę HP (bo sami tych pamięci nie produkują), i za to że je “przetestowali” do użycia z tym notebookiem.
W sumie - to kiedyś zdarzało się, że jeszcze była to dopłata do hardware lock - ale to już raczej przeszłość.
Możesz kupić inną pamięć (na forum HP użytkownicy chwalą sobie Ballistix Sport LT 8GB DDR4-2666 SODIMM lub G.SKILL Ripjaws Series 16GB (2 x 8G) 260-Pin DDR4 SO-DIMM DDR4 2400 <- tu akurat w zestawie 2 x 8GB, ale i tak tą pamięć niełatwo dostać w Polsce).
Większość producentów markowych pamięci, oferuje na swoich stronach konfigurator, przy pomocy którego można upewnić się, jakie pamięci mogą być “dedykowane” do konkretnego sprzętu.
Tu np. Crucial:
http://eu.crucial.com/eur/en/compatible-upgrade-for/HP---Compaq/hp-omen-17-an010nw
Generalnie - pamięć której musisz szukać to SO-DIMM DDR4 2400 (PC4 19200) 1,2V non-buffered (nie buforowana).
Co do reszty - to niestety nikt ci żadnej gwarancji nie da, na to czy ta albo inna pamięć nie będzie się choćby lekko gryźć z obecną. Na CL nie patrz, ponieważ jeśli kupisz pamięć szybszą, to i tak będzie miała zastosowanie zasada najsłabszego ogniwa w łańcuchu - czyli kontroler dopasuje szybszą do parametrów wolniejszej.
Ale 2400MHz to chyba musi już się zgadzać? Bo pierwsza zaproponowana przez Ciebie karta ma 2666?
Kup dokładnie identyczną kość jaką posiadasz nie musi być tej samej firmy. Osobiście z tego co się oriętuję pasować powinno Corsair Vengeance® 8GB 2400MHz 1.2V CL16
Jeżeli mówisz że posiadasz CL 17
Kingston 8GB 2400MHz CL17
Dedykowana od kingstona do tego modelu to:
Kingston SODIMM DDR4, 8GB, 2400MHz (KCP424SS8/8) - 378,93 zł
Jak sprawdzić jaką dokładnie mam kość z jakim CL bez rozbierania laptopa? Bo nie wiem jaką mam dokładnie. HP podało mi tylko kod produktu: 862398-850, więc podejrzewam, że taki ram posiadam.
Znalazłem chyba taki sam ram jak kingston. Crucial: https://www.x-kom.pl/p/410035-pamiec-ram-sodimm-ddr4-crucial-8gb-2400mhz-cl17-12v.html#specification
Kingston czy Crucial wybrać? Jest jakaś różnica poza ceną?
CPU-Z, AIDA64 np.
Podaliście mi dwa modele kingstona:
KCP424SS8/8
KVR24S17S8/8
Który model jest prawidłowy w końcu?
I czy te ramy to dual channel? Bo na infolinii hp powiedzieli mi, żeby dual kupić.
A jak już zamontuję RAM to czym ją przetestować czy wszystko gra?