Pamięć RAM do laptopa

Witam mam laptopa ASUS F3S i mam pytanie , czy mogę mu wsadzić 2 nowe klocki pamięci RAM o innej częstotliwości niż stare klocki (konkretnie to wyższej) czy laptop bd działał szybciej czy wręcz przeciwnie ? bo nie wiem czy komputery nie mają w tej kwestii jakichś ograniczeń.

Pozdrawiam

Jeśli wystartuje, przejdzie memtesty i nie będzie wysypywało bluescreenów to wszystko będzie ok. Najpierw będziesz musiał ustawić w biosie parametry pod wolniejsze kości jeśli nie zostaną one wykryte automatycznie. Choć ja bym nie ryzykował i skontaktował się w tej sprawie z supportem Asusa być może mają listę lekkostrawnych pamięci dla Twojego modelu. Zawsze mogą wystąpić problemy wynikające z niekompatybilności kostek między sobą.

Jest jeden, mini problem - BIOS-y w laptopach są często na tyle okrojone, że nie ustawisz tam niczego, poza godziną, kolejnością boot-owania i hasłem na odpalenie… I nic poza tym, tym bardziej takiej egzotyki, jak częstotliwość pamięci RAM, tudzież zegarów procesora.

Jeśli jeszcze ich nie kupiłeś, a możesz gdzieś dostać podobne do pożyczenia, spróbowałbym najpierw tego, żeby nie wywalić kasy w błoto.