Pamięć ram - dwie kości czy jedna?

Witam.

Mam płytę główną obsługującą 2 sloty DDR o maksymalnym taktowaniu 400MHz. Mam także 2 kości ram - pierwsza 1gb DDR o taktowaniu 266MHz / 333MHz / 400MHz oraz drugą kość - 256 DDR o taktowaniu 133MHz / 166MHz. Lepiej używac tylko jednej kości zyskując wieksze taktowanie, czy wybrać wiecej pamięci przy słabym taktowaniu?

Jednej

Tak też myślałem. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

Edit

Albo jeszcze pytanie, bo nie mam pewności. Czy slot, w który włożę pamięć ma znaczenie czy to bez różnicy?

W mojej płycie Asus’a jest tak, że są 4 porty pod pamięci. 2 czarne i 2 żółte. Zawsze wkładam albo w 2 żółte albo w 2 czarne, odczuwam różnice kiedy włoże 1 w czarny 2 w żółty :mrgreen: Ale niech się ktoś jeszcze wypowie, ja tam się nie znam aż tak bardzo :stuck_out_tongue:

Zawsze muszą być kości włożone do “jednego koloru”. Albo ten kolor albo drugi gdyż komp będzie raczej pracować na jednym “kolorze” (piszę tak żęby było łatwiej zrozumieć co niektórym :slight_smile: ). Poza tym ja są na płycie dwa kolory to oznacza żę płyta obsługuje dwa rodzaje pamięci np. SO-DIMM i DDR. Nie powinno używać się ich jednocześnie.

Na płytach na ogół są 4 sloty a kolory oznaczają pary tzn na ogół kolory są naprzemiennie i jak ma się dwie kości to wkłada się je do tych samych kolorów… gdyż jak włoży się inaczej nie będzie działać tryb dual channel… ;]

Masz racje noe10 :slight_smile: Generalnie powinno się dokupywać i dokładać pamięci o identycznym taktowaniu na identyczną szyne. Najlepiej jedna kość o taktowaniu takim jak obsługuje płyta, troszkę gorzej jak dwie, jeszcze gorzej jak dwie o różnym taktowaniu ale jeszcze obsługiwane przez płyte, a na koniec całkowicie nie polecane po jednej kości na jednym “kolorze” :slight_smile:

Jak są 2 kolory to w większości przypadków dlatego, że płyta obsługuje Dual Channel.

ddr nie ma takich taktowań… min 200mhz…

pomnóż przez dwa bo to jest ddr…

czyli jedna ma do 400mhz a druga ma do 333mhz…

wsadź tylko tę szybszą…

Wsadziłem jedną i jest ok. Dzięki za pomoc.