Pamięć RAM - jaka będzie kompatybilna?

WITAM!Problem wygląda tak, że znajomy ma komputer, chce dokupić pamięć RAM, ale w google mało co wiadomo o jego płycie głównej a rozkręcić ( w tej chwili się nie da)
Płyta główna to Lenovo SKYBAY sdk0j40700, z CPU-Z
Type: DDR4
Size 4GB’
Channel : single
, Chciałby dodać jeszcze 4GB, czy jest to możliwe i jaką kartę trzeba kupić??

W CPU-Z w zakładce SPD masz wszystkie dane pozwalające zidentyfikować jaką pamięć masz aktualnie zainstalowaną w komputerze. Najlepiej dokupić taką samą lub z identycznymi parametrami. Jeżeli chesz kupić identyczną kość to w zakładce SPD odszukaj pozycję “Part Number” numer z tej pozycji przepisz do Google a wyszukiwarka znajdzie ci w sklepach dokładnie taką samą pamięć jaką masz w swojej konfiguracji.

hma451u6afr8n-tf, tylko nie bardzo wyskakuje gdzie ją kupć :smiley:

Wiesz już dokładnie jaką kupić
HMA451U6AFR8N-TF Hynix 4GB PC4-17000 DDR4-2133MHz‎

Mnie wyskakuje na przykład tu:

ale możesz szukać dalej może znajdziesz taniej a powinno być taniej znaleźć dość łatwo.

1 polubienie

Ahhh, Dziękuje bardzo!!

Jeszcze tyko jedno pytanie, ponieważ jestem za granicą, ale nie wyszukuje mi jej tutaj wg w google(może dlatego jej nie znalazłam) Czy można znaleźć ew zamiennik??

Można - ale zamiennik musi mieć te same parametry co zainstalowana już pamięć.

Czyli musi być DDR4 4GB coś jeszcze muszę wziąć pod uwagę?? oprócz oczywiście, wejścia kostki?

Możesz kupić drugą kość nawet 8GB. Wtedy będziesz miał 12 GB ale w takim przypadku pamięci będą pracowały w trybie single a nie dual. Kiedy masz zainstalowane pamięci w dwóch kościach o takiej samej pojemności będą pracowały w dual - a to znaczy, że będą wydajniejsze.
Natomiast zamiennik musi mieć takie parametry:

• typ pamięci DDR4
  • taktowanie 2133MHz
  • Opóźnienie (CL) 15
  • Napięcie 1.2

(Taktowanie może być wyższe w zamienniku. Wtedy szybsza pamięć dostosuje się do wolniejszej. Jednak lepiej kupić zamiennik z identycznym taktowaniem)

Dziękuje za tą odpowiedź!
Dla upewnienia dodam tylko link czy się zgadza :slight_smile:

Tak, ta pamięć powinna pracować bez problemu z tą już zainstalowaną w komputerze. :slight_smile:

Dziękuje jeszcze raz za odpowiedź, wiem już wszystko, pozdrawiam! :slight_smile:

Nie ma problemu. Od tego jest to forum. Pozdrowienia. :slight_smile: