Pamięć Ram, niewspółgra przy dwóch kostkach?


(AdrianGrubickiSiema) #1

Witam posiadam 2x (Identyczne są)

System Memory 1024 MB (DDR2-800 DDR2 SDRAM) (firma: Goodram)

Płyta Główna:

Motherboard Name Gigabyte GA-P31-S3G (3 PCI, 3 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 2 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN)

Problem polega na tym że oba ramy OSOBNO działają znakomicie, ale gdy włożę je dwa (aby mieć 2GB), wyskakują się Bluescreeny, komputer się wiesza, errory.

Proszę o pomoc.


(Azazel33) #2

witam, problemem moze byc zaniskie napiecie w BIOS'ie, zbyt agresywne timingi, uszkodzenie slotu lub chipsetu.


(AdrianGrubickiSiema) #3

a metodą prób aby moze jakoś to naprawić?

Nie podkrecałem jak coś.


(Lufcik) #4

Z moich obserwacji i doświadczenia niskie napięcie objawia się zawieszeniem kompa z charakterystycznym dźwiękiem (choć nie zawsze). Bluscreeny raczej rzadko są z tym powiązane, choć na pewno mają coś wspólnego z pamięcią, skoro przedtem wszystko hulało. Spróbuj zrobić w jakiś sposób screena tego blue screena i podeślij nam do analizy.

Możesz rozwinąć to bardziej?

Co do metody prób i błędów. Skoro wszystko jest ustawione defaultowo, to możesz podnieść o jakieś 0,06 V (ale nie od razu) napięcie. Spróbuj obalić moją teorię.

-- Dodane 31.05.2011 (Wt) 17:22 --

Zapomniałem dodać. Test jakimś programem np Memtest by nie zaszkodził


(AdrianGrubickiSiema) #5

nie, od poczatku nie działały razem :stuck_out_tongue:

-- Dodane 31.05.2011 (Wt) 17:28 --

a jakis guide how to run memtest?


(Lufcik) #6

jak masz win7 lub viste to masz wbudowany w system. Jak masz xp to ściągnij sobie program. Jest ich od groma choćby na naszym vortalu. Po prostu uruchamiasz i czekasz.


(AdrianGrubickiSiema) #7

mem test musze wrzucic na plyte a takowej nie mam,

a co jesli wrzuce na pendrive memtest, ale znajduje się tam xxx waznych pism w wordzie?


(Dimm Dna) #8

U mnie na starych ramach gdy miałem 4 wejścia. [2x 2 Dual Chanel] Musiałem wpiąć je tak, aby były oddzielone jednym pustym miejscem. [Ram - Wolne miejsce - Ram - Wolne miejsce] Nie wiem dla czego tak było, ale zadziałało. Może i tobie pomoże :P.


(Lufcik) #9

Dimm, przecież napisał że ma dwa sloty

AdrianGrubickiSiema, jeśli wrzucisz obraz iso na pena i będziesz postępował z głową to nie stracisz na nich danych. Tylko czytaj, ażebyś czasami nie sformatował pena, choć nie będziesz miał jak tego zrobić. Znajdź program w postaci najlepiej *iso. "Nagrywasz" obraz na pena. Polecam stworzyć katalog jakiś i wrzucić do niego wszystkie dokumenty, abyś nie miał niepotrzebnych plików pomieszanych z tym obrazem. Zmieniasz w biosie kolejność uruchamiania i testujesz.


(AdrianGrubickiSiema) #10

Jestem obecnie na 2x ramach,

  1. po 5 min komputer sam sie wylaczyl

  2. zwiekszylem napiecie o V0.2 komputer wylaczyl sie odrazu po wejsciu do windowsa

  3. zwiekszylem napiecie do V0.4 i jak narazie jest okej, komp juz chodzi ~7 min, ale pewnie i tak sie wylaczy.

jakies inne pomysly oprocz memtesta?

-- Dodane 31.05.2011 (Wt) 18:57 --

tak sie cieszylem ze się komputer zrestartował, to była taka ścina bo słuchałem muzyki...


(Lufcik) #11

Zrób test programem, aby mieć pewność że nie masz zwalonej kostki. Możesz delikatnie podnieść napięcie na mostku północnym. Możesz podnieść nawet o 0,08 V na ramach, ale musisz sprawdzać czy kości się nie grzeją.

Btw.

czy o 0,02? To robi różnicę.


(AdrianGrubickiSiema) #12

najmniejsza wartosc do wybrania mialem v0.1 potem v0.2, było na czerwono v0.3, v0.4 i od v0.5 do v0.7 migało na czerwono

Czy cos zle zrobiłem? :frowning:


(Lufcik) #13

Człowieku. 0,4 V to tak jakbyś siedział pod drzewem w czasie burzy. 0,2 to już dużo dla kości. Ale skoro idzie i sie nie grzeje, to 0,2 V jest to jeszcze do przyjęcia. 0,4 V - jak będziesz obciążał pamięć to może się spalić.

-- Dodane 31.05.2011 (Wt) 19:16 --

Masz napisane w biosie jakie masz dokładnie napięcie na kościach?


(AdrianGrubickiSiema) #14

ale gdzie mam to sprawdzić ?

tylko szybko bo chce obnizyć to napięcie skoro tak piszesz


(Lufcik) #15

W biosie powinno być napisane albo w hardware monitor, albo w tej zakładce gdzie masz ustawiania napięć na kościach


(AdrianGrubickiSiema) #16

znalazlem pare rzeczy:

System Memory Multiplier (SPD) ustawione na Auto ( do wyboru bylo jeszcze 3.33, 4.0+, 2.00, 2.40, 2.50, 3.00

W zakladce PC HEALTH

DDR18V ustawione? na 2.208V

+3.3V ustawione? na 3.280V

+12V ustawione na 11.921V

-- Dodane 31.05.2011 (Wt) 19:35 --

googleując znalazłem http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1750885.html

gościu miał taki sam problem jak ja, przypomne ze moj dysk twardy ma około 6 lat juz


(Lufcik) #17

Nie radze zwiększać. To jest bezpieczna granica pamięci DDR2. Poszukaj na stronie producenta jakie jest max V dla tej kości. To SPD też może być przyczyną, choć wątpie w to. Zwiększenie tego parametru spowoduje zmniejszenie taktowania ram. Możesz spróbować.

Spróbuj na 2,40 potem na 2,50. Maksymalnie na 3.0. Jeżeli to nic nie da wróc do opcji auto


(AdrianGrubickiSiema) #18

zaraz przetestuje, a poweidz mi czy moze to byc problem dysku twardego tak jak, ten problem w linku powyzej?


(Lufcik) #19

Twój dysk obsługuję mechanizm SMART? Jak zapisujesz pliki zrzutów pamięci czyli BSOD, to masz je zapewne w %systemroot%/minidump. Podeślij screena albo samą przyczynę, byłoby łatwiej.

-- Dodane 31.05.2011 (Wt) 19:46 --

Teoretycznie może, ale nie wydaje mi się, by po włożeniu drugiej kości dysk nagle wywoływał bsod. Ale dla pewności zrób test jakimś programem. W tym serwisie jest kilka programów. Możesz poszukać na stornie producenta czy mają jakieś programy, ale wątpie by wspierali aż tak starsze modele.


(AdrianGrubickiSiema) #20

problem kolejny to taki, ze ostatnio nie pokazuja sie juz blue screeny po wlozeniu dwoch kosci, odrazu sie komputer scina i wylacza, albo jest restart z miejsca...