Pamięć RAM oraz CPU. Problem z działaniem


(Roboi250 Pl) #1

Kupiłem dodatkowy moduł RAM do komputera. Teraz mam dwa po 1GB. Po włączeniu komputera procesor jest strasznie obciążony(100%). Później gdy już zmaleje do około 20% to włączenie np. jakiegoś folderu to skacze znowu do 100%. Kiedy już się włączy to znów spada. Czy to jakiś problem?


(Witkacy75) #2

Jeśli masz starszy komputer a używasz nowego systemu (Vista lub 7) to normalny objaw, że start trochę przycina. Przy założeniu, że testowałeś RAM i nie jest uszkodzony, skoryguj wielkość pliku wymiany (swap file) do rozmiaru 1,5 - 2 razy wielkość pamięci RAM. Powinno pomóc :slight_smile:


(Roboi250 Pl) #3

A jak mogę to zrobić?


(Witkacy75) #4

Prawy klik na ikonę "Mój komputer", wybierz "właściwości" oraz "zaawansowane". Wybierz "wydajność". Znajdz zakładkę "pamięć wirtualna". Włącz opcje "rozmiar niestandardowy". Ustaw na dysku C taką samą wartość początkową i końcową: w Twoim przypadku 4096. Zatwierdz zmiany, restart systemu i ... gotowe. Dysk powinien być wcześniej zdefragmentowany, ale nie MUSI. Powodzenia :slight_smile: W razie problemów - pisz.


(Roboi250 Pl) #5

Nie mogę wpisać 4096. Wyświetla mi się takie okienko: 82074855249081522753_thumb.jpg. Największa wartość jaką mogę wprowadzić to 4095. Czy taką ustawić?

Moja płyta główna obsługuje 2 GB RAM, ale nie ma DUAL CHANNEL. Gdy instaluje w dwóch slotach po 1 GB to mi procesor pracuje na pełnych obrotach gdy tylko włączę jakiś folder. Sytuacja się zmienia, gdy pozostawiam jeden moduł RAM. Wtedy jest dobrze. Jeden moduł pochodzi od Kingstona, a drugi od Good RAM. Czy to może wpłynąć na pracę procesora lub jednak chodzi tu o nie obsługiwanie DUAL CHANNEL na płycie głównej.


(Witkacy75) #6

Podaj dokładnie jaki masz model płyty głównej oraz jaki system operacyjny.


(Roboi250 Pl) #7

Płyta główna Asus P5RD1-VM i system operacyjny Windows 7 32-bit. Czy ustawić Swap file na 4095? Nie mogę ustawić 4096.


(Witkacy75) #8

Jeśli miałes Win 7 z 1 GB RAM-u, to nic dziwnego, ze komp przycinał... Co do swapa spróbuj ustawić min. i max. 3072. Jeśli nadal będą problemy j.w. 2048.


(Roboi250 Pl) #9

1 GB działa normalnie, RAM był nieco przeciążony, więc kupiłem dodatkowy moduł 1GB. Teraz procesor jest przeciążony, gdy są dwa moduły po 1 GB. Zdemontowałem jeden moduł to procesor znów działa normalnie. Czym może to być spowodowane, że przy 2 modułach po 1GB procesor się ścina?


(Witkacy75) #10

Jeżeli masz 2 moduły RAM o różnych prędkościach (taktowaniach zegara w Mhz) ale są tego samego typu (DDR SDRAM) oraz między nimi nie zachodzi konflikt (działają obok siebie w dwóch slotach) to BIOS sam je skonfiguruje i zwolni szybszy moduł do poziomu wolniejszego. Tyle teorii... :wink: W praktyce używanie różnych modułów może być problematyczne. Wbrew temu, co napisałeś, Twoja płyta główna używa trybu DUALL CHANELL. Polecam zakup pamięci 2x1GB DDR 400 w parze, póki ich cena jest na akceptowalnym poziomie :slight_smile:


(Roboi250 Pl) #11

Mam dwa moduły PC3200 (400 MHZ w praktyce 200 MHZ) po 1 GB. CPU-Z wykrywa je prawidłowo, lecz nie wiem w czym tkwi problem z procesorem. Dwa moduły zainstalowałem to procesor ścina, gdy zostawiam jeden moduł RAM to procesor pracuje normalnie. W tym tkwi problem.


(Witkacy75) #12

Podaj jaki masz procesor (typ , takt i szyna). Przełóż RAM do innego slotu (np: zamiast 1 i 3 daj 1 i 2). W BIOS-ie pamięć ustaw na AUTO. Jeśli przetaktowałeś procesor to wróć do ustawień domyślnych.


(Roboi250 Pl) #13

Intel Pentium 4 524, 3.06 GHz, 533 MHz. Na płycie głównej mam tylko dwa sloty na RAM.


(Witkacy75) #14

Odpal kompa z płyty Linux LiveCD, np.: Ubuntu i zobacz, czy też masz ten sam problem. Zamontuj RAM w dwóch slotach i uruchom program MemTest 86+. Po godzinie będziesz wiedzieć wszystko :smiley: