Pamięć ram. Problem


(Sznurio) #1

Witam mam pytanie. Posiadam płytę główną msi 970a-g43 i 2 kości ramu po 4gb single chanel. We właściwościach komputera mam zainstalowaną 8gb ale dostępną 3,98gb. Czy to dlatego że moja płyta obsługuje duale?


(Astor44) #2

Ile bitowy jest system operacyjny? 32- czy 64-bitowy?


(JNJN) #3

A dlaczego nie obsadzisz banków pamięci zgodnie z instrukcją do płyty, aby mieć dual?

Obsadź I (najbliżej CPU) i III bank lub II i IV bank i będzie dual.


(Sznurio) #4

64 bity. póbowałem wsadzac ram na wszystkie sposoby ale moje ramy są single przynajmniej taki mi pokazuje w cpu-z


(JNJN) #5

A oba moduły pamięci są takie same?


(Sznurio) #6

ramy oba kingston hyperx fury blue 4gb. kupowane byly na tej samej aukcji. tylko ze ta sa single a nie duale. nie doczytalem sie na aukcji po prostu bo mialem duale kupic a moja plyta ma kanal pamieci dual. mozna cos z tym zrobic?


(JNJN) #7

Obsadzisz modułami I i III bank.

Reset biosu baterią:

Komputer odłączony od zasilania 230V,wyjmujesz baterię z płyty na 10 minut, wkładasz, uruchamiasz kompa i wejdź do biosu i ustawisz datę i godzinę (prawidłowy reset zresetuje te dane) i zapiszesz bios Save.

Jak to nic nie da, aktualizacja biosu - jak nie masz najnowszego.


(Sznurio) #8

Bios najnowszy. Najpierw odłączyć od zasilania i później wyciągnąć baterię tak ?


(JNJN) #9

Tak, napisane.

jak dalej problem obsadzisz II i IV bank, reset biosu i sprawdź.

I jak dalej problem, program memtest86 - dwa pełne przebiegi i ma być zero błędów.


(Sznurio) #10

Hmm tylko że jest mały problem że w tej płycie nie ma baterii albo jestem ślepy


(JNJN) #11

Możesz nie widzieć, jest pod slotem PCIE i chyba trzeba wyjąć kartę grafiki?

Instrukcji do płyty to Ty nie masz?


(Sznurio) #12

No właśnie nie mam instrukcji. Nie ma baterii ale znalazłem to https://www.manualslib.com/manual/1116641/Msi-970a-G43-Plus.html?page=31


(JNJN) #13

A tam… a wiesz jak w ogóle bateria wygląda?

Instrukcja strona 11 - kółko pod slotem PCIE.

http://download.msi.com/archive/mnu_exe/M7693v3.0_EURO.zip


(Sznurio) #14

Sorry za lenistwo. Rzeczywiście pod grafa. Po prostu już tyle się namęczyłem z tym ramem że juz mi się odechciewa


(Sznurio) #15

Po resecie biosu to samo


(Sznurio) #16

A mogę prosić o jakiś inny program niż memtest bo nie mam wolnej płytki aktualnie


(JNJN) #17

Jest na pendrive.

A do 2 i 4 wkładałeś i reset?

http://www.memtest86.com/download.htm

Sprawdzaj dodatkowo w programach GPU-Z, najnowsza Aida64 - bo może coś z systemem?

Zobacz ile pokazuje memtest86 przy teście.