Jesli bede sie powtarzal no bylo to juz omawiane to bardzo przepraszam ale jestem zdesperowany a mam malo czasu na przegladanie wszystkich postow. Kobieta zalala mi laptopa i zostalem z niczym… Znajomy dal mi starego Toshiba satelite l300d. Tam niestety tylko 2gb ram. Po zainstalowaniu windows 10 I nawet defragmentacji wszystko dziala jak fiat 126p… chcialem dokupic ram 2x4gb ale wszedzie na Ebay (mieszkam w uk) wszystko jest out of stock. Zaczalem przegladac szuflady I znalazlem ram 4gb. Pomyslalem sobie 4+1 to bede mial 5gb, wystarczy… wymienilem, zrestartowalem laptopa I system nadal pokazuje 2gb… to kosci musza byc takie same zeby zadzialalo? O co common…?
Wyjmij jedynkę i zostaw 4, zobacz jaki efekt. Kość może być uszkodzona lub niekompatybilna.
Jak wstanie bez 1, to zostaw 4 GB.
Druga sprawa to dysk, jeżeli “oryginalny”, to pewnie archaiczny HDD i zużyty. HDTUNE sie kłania.
- Procesor, cudów nie oczekuj.
O tym nie pomyslalem… Ale a drugiej strony gdyby kosc byla uszkodzona lub niekompatibylna to by mi pokazalo 1gb… Ale sprubuje, dzieki. Hdd rzeczywiscie nie tęgi, 100gb. Tez znalazlem w innej szufladzie 1tb ale uszkodzony …
Hm, jest jeszcze ejdno wyjsci, a nawet dwa.
- Płyta obsługuje tylko 2 GB MX
- Płyta nie umie obsłużyć modułów o różnej wielkości i 4 GB przycięła do 1 GB, tak do pary.
Powiedz jak wyjdzie.
Muzeum.
Powiedz jaki to ma procek, jak jeszcze znośny to z SSD, nawet z 2 GB RAM, można jako amszyne do pisania, i lekkiego przeglądania sieci reanimować.
Sprawa sie poniekad wyjasnila. … Zrobilem jak Mowiles ale poniewaz wlozylem ram nie ze sklepu a z szuflady to okazalo sie ze kiedys to mialo 4gb a teraz 1gb czyli widac czesc klockow nie dziala… no nic, dzieki jeszcze raz. Chcialem od razu rozszerzyc do 8gb czyli 2x4 ale jak wspominalem na razie ciezko gdzies znalezc. Pozostane wiec 2x2 czyli 4gb bo znalazlem 2 dostawcow, zawsze to 2 razy wiecej, ferrari z tego sprzetu i tak nie zrobie… pozdro z londynu
Jeśli masz win w wersji 32bit to i tak więcej niż 4 Gb nie dasz rady ponieważ win 32 bit obsługuje do 4 Gb a jeśli masz 64 bit i nie działa to wina ramu.
Raczej nie, prędzej bym obstawiał, zę to płyta. Powinieneś sprawdzić jaki dokładnie model i ile obsłuży w slocie.
Nie kupuj narazie, nie bez upewnienia się co do płyty.