Nie dawno zakupiłem sobie grę i podczas kiedy z niej korzystałem wyskoczył komunikat Mało pamięci wirtualnej. Wszedłem w właściwości> zaawansowane > wydajność > zaawansowane > pamięć wirtualna . Rozmiar początkowy 1200 MB, rozmiar maksymalny 1536 MB. Moja pamięć RAM 1 GB. Jak mam ustawić, aby było dobrze?
Początkowa:1024, maksymalna 2048 i będzie OK.
Zamiast dawać gigabajty na plik wymiany najlepiej dokup chociaż ten 1GB RAM. Na allegro jest to koszt poniżej 100zł (za DDR2 800MHz) a na pewno zauważalnie poprawi wydajność komputera i komfort korzystania z niego, a w grach takie komunikaty przestaną cię dręczyć.
filipek42333 , jak już to sztywno. Minimum=maksimum
Na przykład? Proszę o konkretna odpowiedź na ile ustawić. Próbowałem 1024 - 2048 i wyskakiwał dymek (jak to w XP) .
Ja bym ustawił: “Niech system windows automatycznie ustawi wielkość pliku stronicowania” i nie będzie już pyskował.
Jeśli przy 1024/2048 wychodził Ci dymek, to musisz używać nadzwyczaj pamięciożerne programy (gry). W tej sytuacji powinieneś pomyśleć o dokupieniu pamięci, chociaż 1GB, a tymczasem zrobić jak radzi marcin’82.