Pamięć wspódzielna?

Mam karte graficzną GeForce 6600GT 128mb DDR3 i 1GB DDR2 pamięci w komputerze. Mam pytanie jeśli zwiększe tą pamięć w komputerze o 1GB czy karta pamięci będzie lepiej chodzić (czy będe mógł grać w gry z wymaganiami 256mb żeby się nie zacinały), szłyszałem coś o pamięci współdzielnej dzielącą się między pamięcią komputera a pamięcią karty graficznej. Mam taką gre Spiderman3 i mi się zacina , czy po powiększeniu ram w komputerze niebędzie się zacinać? :smiley:

nie wiem jak z kartą na AGP ale wiem że coś takiego jest jeśli się ma zintegrowaną grafikę

napewno jeśli dorzucisz ram będzie chodziła lepiej ta gra

Jak dorzucisz Ramy to na pewno bedzie lepiej smigalo. Jak z 512mb przezucilem sie na 2gb normalnie odlecialem sprzed komputera :stuck_out_tongue: Roznica w takiej grze jak Test Drive Unlimited ktora ma dosc spore wymagania byla taka ze z 2gb gralem sobie normalnie a przy 512mb nawet filmiku nie moglem obejrzec :slight_smile:

Z ta pamiecia wspoldzielna nic nie slyszalem… moze tez sie dowiem cos ciekawego tego postu :slight_smile:

pamięć wspułdzielna to chyba chodzi o te modele z hyper memory i turbo casche 6600gt chyba sie nie łapie pod to i dobrze bo by z ramu zabierał potrzebną pamięć.

nie zwiększy ci sie ilość ramu na grafice

pozatym rużnica między 1 gb ramu a 2 gb wiele w grach ci nie da zależy w qturych ale więcej ramu zawsze sie przyda

Pamięć współdzielona z RAM-em ma znaczenie przy zintegrowanych kartach garficzynch. Ale jeżeli karta obsługuje do 128 do więcej nie pociągnie nawet gdybyś dorzucił ten RAM.

Ale warto dorzucić RAM-u zawsze komp przyspieszy :slight_smile:

Bo mam Viste i w panelu sterowania Nvidia, daje informacje o systemie i mi pisze:

Dostępna całkowita pamięć graficzna 383MB

Odrębna pamięć graficzna 128MB

Pamięć wideo w systemie 0MB

Pamięć współużytkowa w systemie 255MB

Oco tu chodzi?

Co mi radzicie kupić nową karte graficzną czy dokupić ram? A cha jeszcze mam dwa złącza PCI Express X1, może dokupić nową karte a tą starą jakoś tam dać (słyszałem że chyba się da)?

Pod Viste przydała by się karta z DX10 i przynajmniej 2GB RAMu, 1GB to na Viste trochę za mało

zależy do czego komputer ma służyć, jeśli do pracy i zabawy multimedialnej (muzyka, filmy) to wystarczy w zupełności. do nowszych gier to rzeczywiście trochę za mało.

Sprawdź w Biosie być może masz tam ustawione ograniczenie by karta graficzna nie pobierała więcej niż 128 MB RAM-u. Ale nie wydaje mi sie by GF 6600 miał 384 MB zawsze możesz to na google sprawdzić. Ale weź pod uwagę to, że jeżeli ustawisz to, iż GF będzie pobierał więcej pamięci z RAM-u to komp przymuli trochę na 1GB kości i Viscie.

dost. pam. graf. - to nic innego, jak ilosc ramu, ktora mozesz dedykowac karcie graficznej, przy posiadanym 1gb- to jakis % ramu automatycznie przydzielany przez OS,

odr. pam. graf - to ilosc pamieci na karcie- w tym przypadku 128mb,

pam. vid. w syst. - to ilosc pamieci, zajetej przez karte, o ile obsluguje wspoldzielenie ramu z OS’em,

pam. wspol. w syst.- to ilosc pamieci aktualnie przydzielonej dla karty- twoja karta nie moze wspoldzielic pamieci, wiec spokojnie mozesz ustawic w biosie na 32mb- minimalna ilosc mb

zlacza pci-ex1 sa odpowienikami zlacz pci - czyli pod sprzzet dodatkowy- karta muzyczna, karta fizyki itp.

złącza PCI-Ex1 nie są przeznaczone do kart graficznych. MOżna pod nie podłączyć kartę graf. ale wydajność jest żałosna. Jaką masz płytę i procesor i zasilacz i ile kasy na modernizację.

Płyta Gigabyte 81945P-G-RH, procesor Intel Pentium D 805 2.66GH X2, zasilacz 400w. A z kasą to chce sobie powoli modernizować (teraz mam 80 ZŁ). :mrgreen: