Witam
Czy do płyty która nie obsługuje trybu Dual Channel można włożyć takie pamięci ? Podejrzewam, że można ale nie będą działały z przepustowością 128 bit tylko 64.
Proszę o odpowiedź czy dobrze myślę.
Witam
Czy do płyty która nie obsługuje trybu Dual Channel można włożyć takie pamięci ? Podejrzewam, że można ale nie będą działały z przepustowością 128 bit tylko 64.
Proszę o odpowiedź czy dobrze myślę.
to raczej jest na odwrót…jak masz płytę z dualem to problem w tym czy dwie pamięci nawet tego samego typu ruszą w tym trybie…a jeśli masz dwie markowe pamięci przystosowane do duala to chwała Tobie i korzystaj z nich…nie powinno być żadnego problemu
Nie mam pamięci Dual Channel (gdybym miał to bym się nie pytał :D), chciałem się tylko dowiedzieć jak to z tym jest, gdybym w przyszłości miał okazję kupić kości Dual Channel.
Dziękuję za odpowiedź.
Witam!
Kupuj śmiało - Dual Channel zależy od płyty, a nie od pamięci - to chwyt marketingowy, że dane pamięci są D-C.
Po prostu są to dwie takie same kości i z zasady powinny razem działać w trybie D-C.
Jeśli pamięci D-C włożysz w 1 i 2 bank (zależnie od płyty) to będą się zachowywały jak zwykłe pamięci bez trybu D-C, jeśli natomiast włożysz je w 1 i 3 bank (zależnie od płyty) to będą pracowały w trybie D-C.
Na dobrą sprawę można kupić np. 1GB jakiejś pamięci, za jakiś czas dokupić drugi 1GB tej samej pamięci i puścić obie kostki w trybie Dual Channel - i też będą działać, choć podczas zakupu nie było słowa o D-C.