Ostatnio zauważyłem, że po pewnym czasie od uruchomienia Firefox’a, zaczyna zużywać niebotyczne zasoby pamięci i procka. Dzisiaj doszło do 310MB i 96% zużycia procka…Nie ściągam nic, mam otwarte ze dwie trzy karty, a po ok. godzinie zamuła się robi okropna. Zazwyczaj otwarta jest karta z grą internetową (ogame) i jakieś forum czy też inne coś mało wymagające Mam tak od niedawna, a ani nie mieszałem w systemie, ani nie instalowałem za wiele nowych rzeczy. Dołączam log z HiJackThis:
Weszłem na tą stronkę i złapałem wirusa.Czemu podajesz coś co jest zainfekowane wirusem.
2009-06-06 19:05:39 Ochrona protokołu HTTP plik http://favbrowser.pl/down/FirefoxOptimizer.rar prawdopodobnie odmiana wirusa Win32/Adware.Agent aplikacja połączenie zostało zakończone - poddany kwarantannie Wykryto zagrożenie podczas uzyskiwania dostępu do stron internetowych przez aplikację: C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe.
tak wracając do tematu ale to jest jeszcze nic bo wy tu piszecie że wam ff zajmuje po 300mb. Mam taki zwyczaj że zostawiam lapka na wstrzymaniu. no i tak leci po pore tygodni. A ff tak po 2 - 3 dniach bez jakiegoś super wielkiego przeglądania stron przy 4-6 zakładkach potrawi pożerać od 800mb-1500mb więc chłopaki nie stresujcie sie 300mb
– Dodane 13.04.2010 (Wt) 7:33 –
więc tak na chwile obecną ff zajmował mi 578mb i tak jak radziliście firefox optimizer zaraz po zainstalowaniu użycie pamięci spadło do 24mb więc to jest to. Tylko szkoda że nie udało sie znaleść rozwiązania bez zainstalowania dodatkowych aplikacji…