Panel logowania bez używania mySQL?


(Diabełek666) #1

Tak jak w temacie poszukuje skryptu logowania na moją stronę WWW, nie chcę do tego używać mySQL. Chodzi mi o takie coś, że np. jeśli hasło brzmi 'latarenka' to przy zlym jego wpisaniu przekierowuje, lub wyswietla 'zle haslo' a jak dobre przekierowuje na panel administratora (osobną stronę) i to tyle i chce by było to bezpieczne


(rozwalkompa) #2

A php może być?

Fragment pliku nazwa.php (tam, gdzie ma być formularz):

Podaj hasło




<?php

if(isset($_POST['haslo'])){

if($_POST['haslo'] == "tu wpisz hasło") {

echo("Dobre hasło, treści dostępne po zalogowaniu");}

else echo("Złe hasło");

}

?>

mogą być błędy, bo pisałem "z marszu" :slight_smile: (jak coś, to pisz)


(Diabełek666) #3

tak - ale chyba jak ktoś zajrzy to źródła strony to pozna hasło...

A nie moze być np. ze haslo jest wpisane w osobnym pliku tekstowym na serwerze?


(Airborn) #4

nie pozna, to nie java script, pliki php są parsowane po stronie serwera i ich zawartość nie trafia do przeglądarki


(rozwalkompa) #5

no właśnie, a pliki tekstowe nie, zatem

jest złym pomysłem, bo łatwiej obejrzeć treść pliku tekstowego (http://nazwa.strony.pl/plik_z_haslem.txt i już mamy hasło)


(adpawl) #6

...chyba że będzie ono zhashowane albo zakodowane silnym algorytmem :wink:

Poza tym, lepiej jest trochę rozwinąć tak prosty kod np. o obsługę sesji -chyba nie trzeba tłumaczyc dlaczego...


(Diabełek666) #7

To co proponujecie? Co wykorzystać? I z jakiego kodu?


(Fiołek) #8

Proponuje rozwiązanie rozwalkompa. Najbezpieczniejsze. I tak jak napisał adpawl dodać sesje.


(Diabełek666) #9

Dobra - podrzuciłby ktoś kod bo sam nie jestem w stanie napisać :frowning:

Złączono Posta : 10.11.2007 (Sob) 10:44

To co z tym kodem? Poda mi go ktoś, podrzuci objaśni... Bo ja jestem w tym nie zbyt obeznany... Chodzi mi o kod na to, co mówiliście