Panel logowania na sesjach PHP


(transporter22) #1

Z góry proszę o niewyzywanie dopiero się uczę.

Moja prośba chodzi aby dla $login i $haslo były przypisywane wiele kąt a nie tylko jedno.

jak to wygląda proszę http://graflinx.pl/?id=logowanie login admin hasło admin

session_start();

$login = "admin"; 

$haslo = "admin";

$wyloguj = "
Wyloguj";

$ponownie = "
Zaloguj się ponownie";

$jako = "Zalogowany jako: ";	

$zalogowany = "".$_SESSION['zalogowany'];	

if(isset($_SESSION['zalogowany']))

{

		if($_GET['action'] == "wyloguj")

	{

		session_destroy();

		$jako = " ";

		$zalogowany = " ";

		$wyloguj = $ponownie;

	}

	$panel .=$jako;

	$panel .=$zalogowany;

	$panel .=$wyloguj;

	$panel .="






";

}

else

{

	if(isset($_POST['zaloguj']))

	{

		if($_POST['login'] == $login && $_POST['haslo'] == $haslo)

		{

			$_SESSION['zalogowany'] = $login;

			header('Location: ?id=logowanie'); 

			exit;

		}

		else

		{

			$panel .="


Błędny login i/lub hasło! <<== Powrót



";

		}

	}

	else

	{

		$panel .="

";

$panel .="";

$panel .="";

$panel .=""; } }[/code]


(flaszer) #2

Tutaj zaangażować musisz już jakąś bazę danych np. MySQL gdzie przechowywane będą loginy i hasła.


(transporter22) #3

a nie da rady jakoś bez bazy danych zależało mi na tym żeby jednak bez??? widziałem gotowe skrypty bez bazy ale były praktycznie całkiem inaczej pisane??? czy wiec trzeba było by przerabiać cały skrypt i tak i tak czy podepnę bazy czy też nie


(flaszer) #4

Baza danych tak czy siak być musi - gdzieś przecież trzeba przechowywać rekordy użytkowników. A zmiana skryptu nie była by duża, kwestia połączenia z bazą, wysłanie zapytania.


(transporter22) #5
if ($inSecurityEngine != TRUE) {

echo('n00B Hax0R');

exit;

}


$users = array();


$users[0]['login'] = 'Admin';

$users[0]['haslo'] = 'asd123';


$users[1]['login'] = 'Userek1';

$users[1]['haslo'] = 'test';


$users[2]['login'] = 'Moderator2';

$users[2]['haslo'] = 'szukamZasiegu';

?>

function securityLoginUser($login, $haslo) {

session_start();

$inSecurityEngine = TRUE; 

 include('users.php');

...

a jak by kombinować w taki sposób wyjdzie coś...?? tylko teraz trzeba było napisać pod to panel (dało by się jakoś ten wykorzystać jak tak to może jakieś wskazówki) w ogóle może to zadziałać?? jest jakiś sens bawienia się tak czy po prostu bazę danych podpiąć i dać sobie spokój ??


(pain3hp) #6

oczywiście ze nie trzeba bazy, zawsze mozesz pisać else ify dla kazdego usera :lol:


(transporter22) #7

no tak tylko niby najprostsze rozwiązanie ale ono nie ma sensu. Niema jakiejś funkcji która pozwala np (prawda jest wtedy i tylko wtedy kiedy oba określniki są prawda i jednocześnie nie będą $login $hasło się nawzajem blokowały oraz hasło odpowiadało loginowi tak jak tutaj)...

$users = array();

$users[0]['login'] = 'Admin';

$users[0]['haslo'] = 'asd123';

Da się to zastosować w jaki sposób??