Panel nVidia i usunięcie przypisania karty graficznej

Cześć,

Jak można usunąć domyślne przypisanie programów (gier itd.) do danej karty graficznej w laptopie? Mam aktualne sterowniki 331.82 i wchodzę w Panel Sterowania nVidia, ustawienia 3D, zarządzanie ustawieniami 3D, wybieram zakładkę ustawienia programu i wybierając z listy program mam nieaktywne pole do wyboru karty graficznej tylko na stałe przypisaną kartę zintegrowaną. Część aplikacji ma kartę dedykowaną przypisaną jednak tam gdzie jest zintegrowaa nie mogę zmienić. Jak to zrobić. Dodam, że nie działa przywrócenie ustawień domyślnych. Mam Windows 8.1 ze wszystkimi aktualizacjami.

NVIDIA Inspector > Kliknij ikonkę klucza koło wersji sterownika z rozwijanego menu wybierz interesującą Cię grę zjedź na sam dół.

Opcje Enable Application For Optimus zmień na > SHIM_RENDERING_MODE_USER_EDITABLE i kliknij u góry APPLY CHANGES.

To sprawi, że dany profil będzie można edytować w ustawieniach.

Możesz też zamiast _USER_EDITABLE wybrać _ENABLE i wtedy od razu przypiszesz do niej NVIDIE lub _INTEGRATED dla INTELA.

struart , dzięki za sposób - działa, tzn. mogę ustawić już, by było edytowalne i wybrać kartę. U mnie trochę inaczej wygląda kolejność jak się porusza po tym nVidia Inspector, ale to pewnie od wersji zależne. Jeszcze raz dzięki za rozwiązanie problemu.