Panel sterowania NVIDIA - brak większości opcji

Witam. Mam problem z panelem sterowania NVIDIA, a mianowicie brakuje w nim opcji, co widać na fotce.

Wersja panelu: 7.4.760.0.

Karta graficzna: GeForce GT 750M - wersja sterownika: 327.23

http://img823.imageshack.us/img823/1386/1bxh.png

Nic nie widać, za duży scren.

Sterownik instaluj ze strony producenta laptopa do Twojego modelu i posiadanego systemu.

Jak może być nic nie widać, bo screen niby za duży? :stuck_out_tongue:

Sterowniki pobrane ze strony NVIDII, oczywiście do mojego systemu (windows 8 ) - przecież w innym wypadku by się nie zainstalowały.

podaj model laptopa

A może ustaw na opcje zaawansowane ?

Pytanie: korzystasz ze sterownika Nvidia, czy od producenta laptopa?

bart86 , Asus N750JV.

lordjahu , pomyślałam o tym, ale nie ma tam takiej opcji.

JNJN , laptop miał już wgrane sterowniki do karty w momencie zakupu, ale zaraz po instalacji systemu wgrałam mu najnowsze (ze strony NVIDII).

I może to błąd, jeśli już, to trzeba odinstalować stary ster, czyszczenie systemu, restart i dopiero nowy ster.

Taką samą operację trzeba zrobić jeśli chcesz sprawdzić najnowszy sterownik producenta laptopa.

na tej stronie masz sterowniki do swojego laptopa http://www.asus.com/pl/supportonly/N750 … t_Download, niżej masz pole do wybrania systemu a potem zakładka VGA masz tam sterownik pod katę intela oraz nvidia

błąd na stronie navidii w opisie sterowników w zakładce obsługiwane produkty pisze na samym dole że nie obsługują one technologi Hybryd Power czyli przetłaczania między intlowską i dedykowaną kartą graficzną

A więc… Usunęłam posiadane sterowniki, pobrałam i zainstalowałam te ze strony ASUSa (datowane na kwiecień, choć na stronie NVIDII są do pobrania wrześniowe). Niestety nadal mam tylko trzy opcje w panelu sterowania.

Jakieś inne pomysły?

Dodam, że w poprzednim laptopie, też z kartą NVIDIA, nie miałam tego problemu. Do sterowników, które były razem z laptopem doinstalowywałam aktualizacje ze strony NVIDII, dokładnie jak to zrobiłam teraz, i wszystko działało jak należy.

sterowniki ze strony nvidii nie obsługują przełączania między dwoma kartami graficznymi i mogą być niedostępne niektóre funkcje ale są laptopy zgodne z nimi, prawidłowo powinno się instalować te ze strony producenta laptopa one sa zmodyfikowane pod danego laptopa

Spróbuję

Ile tematów z tym jeszcze założysz??

1 polubienie

jak wlaczyc wiecej opcji w invidia np rzeczyistosc kolorow jesli mam rtx 3050?

Zainstaluj sterowniki, potem panel Nvidia.
Prawym na pulpicie - Panel Sterowania Nvidia, zakładka Wyreguluj ustawienia kolorów obrazu

Tak już na marginesie…
W nowych laptopach (częste pytania) [ nie w PC gdzie jest inna sytuacja] Windows 10/11 z dedykowaną kartą graficzną, wszystkie ustawienia przejmuje panel sterowania Intel, dopiero po podłączeniu zewnętrznego wyświetlacza do laptopa pojawiają się dodatkowe ustawienia w panelu NVIDIA.
Lub bez podłączonego zewnętrznego wyświetlacza (monitora,TV) po ustawieniu w UEFI (BIOS) na sztywno, żeby laptop korzystał jedynie z karty dedykowanej (Discrete).
Jednak takie ustawienie nie jest korzystne, ponieważ do podstawowych zadań lapek powinien używać grafiki INTEL co jest ekonomiczne i polecane i z zasady w UEFI jest ustawiona pozycja Hybrid lub Switchable, czyli automatyczne przełączanie grafiki.

Podłączając lapka na przykład do TV poprzez HDMI (który działa wówczas na grafice NVIDIA) mamy możliwość regulacji parametrów karty dedykowanej (pojawiają się dodatkowe ustawienia w panelu NVIDIA).

Wtedy to już wina archeologa NVIDIA GeForce RTX 3050 Mobile Specs | TechPowerUp GPU Database