W panelu sterowania mam okno z wyborem rozdzielczości.
Na samej gorze są rozdzielczości
ultrahd hd sd
a scrollując w dół
jest kolejna tabelka z rodziielczościami
pc
W ultrahd hd sd wszystkie rozdzielczości zaczynają się od opisu np 1080p 1600x900
a w opcjach pc są tylko same rozdzielczości np 1600x900
i pytanie czym się to różni? Jaki to ma wpływ na gry czy programy?
No właśnie trochę zgłupiałem, bo jestem nowym użytkownikiem tego dziadostwa w sensie win10.
To są te same rozdzielczości i w jednej kolumnie i w drugiej,tylko w pierwszych jest dodane 1080p.
Jeśli nie masz dedykowanej/zalecajnej rozdzielczości pod twój monitor w opcjach do wyboru to prawdopodobnie musisz sam doinstalować sterowniki pod ten monitor.
Spróbuj użyć opcji wykryj jest poniżej wyboru rozdzielczości.
Co do pytanie Jaki może mieć wpływ… to zależy jaką rozdziele ustawisz.
Jeśli będzie ona mniejsza i mniej wymiarowa od twojej to obaz będzie rozciągniety i zniekształcony dla porównania możesz teraz pobrać jakąś tapete i w opcjach wyśietlania ustaw na rozciągnij i oto taki efekt będziesz miał,.
W wypadku gier… jeśl to będzie rozdzielczość nie tyle mniejsza co większa to albo gra wgl nie wyświetli obrazu i będzie cały czarny ekran albo grafika będzie pracowała pod większym obciążeniem aby wyświetlić większe tekstury a monitor z czasem może sie uszkodzić ale to mało prawdopodobne aby wgl zaskoczyła ci większa rozdzielność niż jaką oferuje monitor.
Ano to juz jest konkretna odpowiedź sterowniki do monitora są oczywiście zainstalowane, rozdzielczości używam mniejszej niż natywna,tzn 1600x900 zamiast 1920 x1080 . No dziwnie to wygląda i nie wiem nadal czym różnią sie te rozdzielczości.
Dzieki Quassar, nie o to chodzi że nie wiem co to jest rozdzielczość monitora,tylko nie wiem po kiego wuja w panelu sterowania są te same rozdzielczosci,jedne normalne 1600x900 a drugie z przodu mają 1080p 1600x900. Tego nie mam pojęcia dlaczego tak jest ,po co i jaka jest roznica miedzy 1600x900 a 1080p 1600x900.
Wow Krystian to jest chyba dobry trop bo mam podlaczony monitor przez hdmi,i prawdopodobnie dlatego pojawily sie rozdzielczosci też dla tv. Dzięki mistrzu problem wyjaśniony,bo nie dawało mi to spokoju,jeśli coś jest,to musi mieć jakieś zastosowanie.