Witam, mam problem z odnalezieniem Parallel Port Mode w BIOS’ie płyty głownej H81M-K.
Przeszukałem tam wszystkie możliwe opcję i nigdzie nie mogę tego znaleźć.
UEFI BIOS Utility, wersja 1103.
Może ktoś będzie wiedział jak pomóc.
Napisz co chcesz uzyskać. Jakaś emulacja portu LPT do starego urządzenia? Może w zakładce USB szukaj? Albo jakaś przejściówka USB - LPT? A może emulacja w samym systemie wystarczy?
Dostałem zadanie od nauczyciela które brzmi:
Uruchom program BIOS Setup płyty głównej
Odszukaj opcję Parallel Port Mode
Sprawdź dotychczasowe ustawienia, ustal, które standardy zgodne ze specyfikacją IEE 1284 obsługuje testowana płyta
Chyba ten nauczyciel zatrzymał się w latach 90. lub początku XXI W. Teraz portów szeregowych nowoczesne płyty główne nie obsługują.
Myślę, że to jakaś ciekawostka, zadanie dodatkowe. Ten protokół pewnie wykorzystuje się jeszcze do programowania jakiś mikro kontrolerów, może w technice radiowej? Nie wiem, nie znam się. Może można wymusić emulację na USB? Niech lepiej wypowie się ktoś inny.
Właśnie, że nie jest to ciekawostka to zadanie z prawdziwego zdarzenia, nauczyciel to kobieta z zawodu stolarz, także nie ma się jej co dziwić, no cóż napiszę po prostu, że moja płyta główna nie obsługuje takiego rozszerzenia, lepszego wyjścia nie mam.
Nie mogę znaleźć w specyfikacji czy ta płyta w ogóle posiada port równoległy. Jeśli nie posiada, to nie będzie ustawień tego portu. O ile port LPT jeszcze można spotkać, nawet nowe płyty się zdarzają, to jakieś 10 lat temu, na renomowanej wyższej uczelni uczono liczyć czasy narażeń na kolizje na grubym ethernecie. Kiedy ostatnio widział ktoś gruby ethernet?
Eeh, to mój błąd. chodziło mi o równoległe porty - nie szeregowe.