Ściągnąłem sobie z Torrentów Windowsa 8 Pro w wersji angielskiej, bo można pobrać pakiet językowy. Potestowałem 2 dni, spodobał mi się i postanowiłem że nie piracę i kupuję go. Na komputerze mam OEM’kę Windowsa 7 HP więc chcę skorzystać z upgradu za 129zł, z tym że:
Mam obraz płyty instalacyjnej jak już mówiłem w wersji angielskiej, a w 7/Viście/XP o ile pamiętam klucz był przypisany do wersji językowej, czy teraz też jest, czy klucz który kupię będę mógł wykorzystać dla tego obrazu?
Aktualnie mam nie-aktywowanego Windowsa 8(do 7 mam tylko klucz, nie mam jej teraz zainstalowanej), czy tym ‘Asystentem aktualizacji’ mogę zakupić klucz, czy muszę wracać do 7 i dopiero kupować?
Jako że mam iPlusa to wolałbym skorzystać z pobranego już obrazu systemu niż pobierać od nowa(limity transferu…).
Tak żeby nie było - to że ściągnąłem z Torrentów to nie znaczy że jestem piratem, po prostu nie chciałem kupować kota w worku.
Upewnij się czy licencja na to zezwala, z tego co pamiętam w Windows 7 można było instalować MUI tylko w wersji Ultimate.
Pytanie tylko czy to jest oryginalny obraz, tj. niemodyfikowany czy crackowany, z tym drugim może być problem, nie wspomnę już o kwestii bezpieczeństwa takiego systemu.
O wersji Windows 8 w wersji trial na 90 dni nie słyszałeś?
No właśnie pobrałem pakiet językowy, w wersji Pro można je pobierać swobodnie. Obraz jest oryginalny, niemodyfikowany, nie jest crackowany, trzeba wpisać klucz i normalnie aktywować. Wersji trial nie pobrałem bo chciałem pobrać wersję taką gdzie się klucz wpisuje, żeby jak już kupię, to żeby go wpisać i żeby nie trzeba było drugi raz pobierać.
Czy jak mam obraz niemodyfikowany do wersji Pro English to klucz kupiony w Polsce będzie pasować?
W sumie, jutro Sylwester, to ściągnę sobie. Jednak muszę na chwilę wrócić do 7-ki, bo instalator mi nie pobierze.
A mogę zrobić tak, że upgrader uruchomić na innym laptopie z 7ką i wtedy kupić sobie klucz i go po prostu u mnie wpisać a na tym drugim laptopie nie wykonać upgrade’u?
Z jakiego komputera kupujesz upgrade nie ma znaczenie - ważne abyś miał do niego prawo, podajesz swoje dane i płacisz i dostajesz e-maila z kluczem i linkiem do Windowsa 8 Pro.
Tak wygląda część e-maila od Microsoftu:
Dziękujemy za złożenie zamówienia!
To Twoje potwierdzenie zakupu — wydrukuj je lub zapisz jego kopię.
Jeśli chcesz pobrać system Windows, zanotuj sobie nowy klucz produktu i wprowadź go tutaj.( pod tutaj jest link do aplikacji do pobrania obrazu Windows8-Setup.exe).
Jednak wróciłem do Windowsa 7, pobrałem ten asystent aktualizacji, kupiłem klucz, zainstalowałem system z tego obrazu z torrentów(format dysku, od nowa), wpisałem zakupiony klucz i bez zająknięcia mi aktywował Na tym obrazie była wersja angielska, klucz kupiony w Polsce, ale teraz chyba to nie ma różnicy. Za 129 zł za W8 Pro to się nawet piracić nie opłaca :o