Pare pytan o linuksa

na poczatek zaznacze, ze w sprawach Linuxa jestem zielony,planuje przesiadke z Windowsa na Mandrive i mam pare pytan:

1.Ktora wersje mam sciagnac (jest cos takiego i586 i jescze jakas jedna), ktora mam siagnac aby chodzila na Celeronie??

2.Skad moge pobrac Mandriva Discover LiveCd(tak aby poznac Pingwina).

3.Czy instalacja programow przebiega tak jak Windowsie(pliki samorozpakowujace sie, kreatory instalacji) czy jakies okienka, komendy??

Z gory Thx.

o ile dobrze sie orientuje co do Mandrivy to Discovery jest platna wersja, a jezeli chodzi o LiveCD to mozesz np. darmowo Ubuntu pobrac, masz w przyklejonym topicu. Natomiast instalacja oprogramowania odbywa sie zupelnie inaczej :slight_smile:

Czyli w jaki sposob??

Mam jeszcze pare pytan:

1. Jak przebiega instalacja : garficzny interfejs czy raczej cos a`la DOS??

2. Ile zajmuje miejsca na dysku taki Linux(Nie mam go zbyt duzo)

3. Jak pisalem wyzej nie mam duzego dysku wiec pozostawienie Windowsa i Linuxa nie wchodzi w gre a slyszalem ze jak sie intaluje Linuxa zmienia sie format partycji na jakis tam Linuxowy, jak bede mogl powrocic do windowsa jesli mi sie Mandarynka nie spodoba?

4. Czy bede miec problemy z powrotem z Linuxa na Windowsa ??

Instalacja Mandrivy przebiega w Trybie graficznym.

Na poczatek polecam wydzielic programem do partycjonowania dysku, wolne miejsce w ilosci okolo 4 GB (za świat wystarczy na nauke obsługi systemu), i tam zainstalowac Linuxa. Formatowanie wolnego obszaru przebiega automatycznie… I na poczatku “siedz” na 2 systemach… zawsze bedziesz miał możliwość powtoru, i nie bedzie zamieszania… A Linux nie wszystkim sie musi podobac…

1. Niektore programy mozesz wgrac z pakietow RPM, wtedy wystarczy dwukrotnie kliknac ikonke programu. Jednak zwykle musisz kompilowac zrodla (wlasnie cos a’la DOS) szczegoly na http://jakilinux.org/pierwsze-kroki/ins … a#software.

2. 5MB na Mandrive i programy powinno wystarczyc ale dystrybucja to nie tylko system ale i programy do niego dolaczone, mozesz przy instalacji wybrac ktore chcesz wgrac.

3. Przy instalacji Linux formatuje ci dysk, zeby pozniej wgrac Windowsa musisz skasowac partycje Linuksa programem typu Partition Magic.

4. j.w.

Złączono Posta : 22.02.2006 (Sro) 22:00

1. Niektore programy mozesz wgrac z pakietow RPM, wtedy wystarczy dwukrotnie kliknac ikonke programu. Jednak zwykle musisz kompilowac zrodla (wlasnie cos a’la DOS) szczegoly na http://jakilinux.org/pierwsze-kroki/ins … a#software.

2. 5MB na Mandrive i programy powinno wystarczyc ale dystrybucja to nie tylko system ale i programy do niego dolaczone, mozesz przy instalacji wybrac ktore chcesz wgrac.

3. i 7. Przy instalacji Linux formatuje ci dysk, zeby pozniej wgrac Windowsa musisz skasowac partycje Linuksa programem typu Partition Magic.

A moge poprostu miec tak ze na dysku c(dwa oddzielne dyski) bede miec Windowsa a na D(6,4GB)linuxa?? jesli tak to trzeba w jakis sposob zrobic konwersje partycjii do tych linuksowych?? Jaki polecacie na poczatek, na nauke? Zastanawiam sie nad Ubuntu ,Mandriva. Chodzi o to aby mial jak najbardziej prosty i przyjazny interfejs + prosta konfiguracja. Aha i czy bedzie mi chodzic Neostrada na LINUXIE ??

Niekoniecznie. Wystarczy odpalić instalator Windowsa, usunąć partycje z Linuksem i utworzyć nową partycje. Ja tak robiłem.

Wystarczy, że wykorzystasz czystą, niesformatowaną partycje (jak uzyskać, czystą, niesformatowaną piszę wyżej).

W jaki sposob usunac? Jak mozesz Krok po Kroku i jak dodac;] Dzieki

ja na poczatek wybralem Ubuntu i niezaluje tego wyboru, mozesz miec na C wina a na D lina, utworzy on jednak jeszcze jedna partycje na plik wymiany (SWAP) ktorej rozmiar zalezy od posiadanego przez Ciebie RAM’u. “Konwersja” dokona sie sama podczas instalacji. Neostrada dzialac bedzie, tylko trzeba ja skonfigurowac :wink:

Złączono Posta : 22.02.2006 (Sro) 22:10

http://easylinux.info/wiki/Ubuntu_pl wszelkie info dla poczatkujacego z Ubuntu :wink:

Gdy w trakcie instalacji Windowsa dochodzisz do momentu dzielenia partycji. Wtedy usuwasz partycję, którą chcesz i wstawiasz na nowo. Wszystko jest opisane, których klawiszy użyć.

A gdy zrezygnuje z Lina to bede ja musial jakos usunac ??

Aha a pprzeciez bede miec ta liste z wyborem systemu i jak usune Pingwina to ona zostanie wiec jak ta liste usunac??

Tak.

Czytając archiwum forum, zaglądając do :google:

Moglby ktos odpowiedziedziec na moje pytania??

Jak usuniesz linuksa to automatycznie zniknie menu wyboru systemu (bo na kompie będzie wtedy tylko jeden system).

Głupoty waćpan gadasz. Będzie tak tylko wtedy, kiedy bootloade był ainstalowany na partycji z Windowsem. Jeżeli był w mbr, to trzeba go stamtąd usunąć.

Widzę że jesteś typem prawdziwego lenia i samemu szukać Ci się nie chce, a gdybyśsięchociaż troszeczkęwysilił, to odpowiedź w google w ciągu doslownie minuty byś znalazł.

Fakt. Mój błąd. (mam pierwszą partycje z Windą, drugą z Pingwinem a przy instalacji zostawiałem domyślną opcję bootloader’a, czyli na pierwszej partycji).

Mozecie dac jakiegos linka jak skonfigurowac Neo pod Linuxem bo nic konkretnego nie znalazlem. Aha i co polecacie OpenSusa czy Mandrive??

Złączono Posta : 23.02.2006 (Czw) 15:13

Aha i podczas instalacji moge wybrac KDE czy GNOME co lepiej wybrac na poczatek ??

Na google znajdziesz mnóstwo rozwiązań, jak chcesz konkretnych to musisz napisać jaki masz modem.

OpenSUSE jest ciekawe i łatwe w obsłudze, za to Mandriva popularniejsza. Najlepiej przetestuj obie i zdecyduj która bardziej Ci pasuje. Co do środowisk tak samo - oba są tak samo wygodne i podobne co do wydajności, wybór jest kwestią osobistych preferencji (KDE jest bardziej podobne do Windy).

No wlasnie i o takie cos mi chodzilo, jestem jescze Windziarzem wiec na poczatek cos lekkiego;] No teraz czekam az sciagne mandrive;]

moja porada na początek. To przed instalacją lunuksa. Odpalic Partition Magic lub inny tego typu prgram. Zrobic sobie z d dwie partycje:

1. LINUKS SWAP (tyle ile masz pamięci)

2. LINUKS EX3 (ile chcesz, ja mam 5 GB)

A później spokojnie instalujesz bez zmartwień