Cześć. 1 Moje pytanie to … co to jest to uefi ? Wiem że niby zastępuje bios , ale przy próbie wybrania pendrive z instalką ubuntu pojawia się też drugi (ten sam pendrive) ale podpisany jako UEFI.
2 pytanie: Czy ubuntu 18.4 jest ociężały? Chcę go zainstalować na specyfikacji niżej zamiast 10 ( niezbyt się podoba)
3 pytanie : Co zrobić po instalacji ubuntu? Coś usunąć ? To 1 spotkanie z ubuntu ( miałem tylko styczność z archem)
Specyfikacja:
I3-6006u 2ghz
4GB Ram
Integra hd 520 od intela
No to tak… Zainstalowałem ubuntu 18.04 i … Cały czas zacięcia animacji… Czy tylko ja tak mam na tej specyfikacji? Ma ktoś podobną specyfikację i mógłby się wypowiedzieć?
Co zainstalowałeś? Ubuntu, czy distro bazujące na nim?(Xubuntu, Ubuntu Mate itd.)
Zwykłe Ubuntu i Kubuntu są przeznaczone dla nieco lepszego sprzętu, więc nie powinno ich się wybierać w przypadku tego laptopa.
Z twoim sprzętem zawęziłbym wybór do Xubuntu, Lubuntu i Ubuntu Mate(które polecam) a najbardziej zalecałbym poczekać do premiery Linux Mint 19 Mate albo Cinnamon, który powinien wyjść lada dzień i być idealnym wyborem dla początkujących.
Raczej niewielkie, wersje bibliotek graficznych i innych pakietów powinny być w większości identyczne w 18.04 jak i w 16.04.
Z tego co zauważyłem to elementami które rzadko się aktualizuje są kernele(chodzi o kolejną wersję a nie poprawki bezpieczeństwa) i kompozytory(np. marco w mate), które prawdopodobnie będą nowsze w 18.04 i komputer powinien na nich niewiele lepiej działać