Parę pytań o: UEFI / Ubuntu 18.04 LTS

Cześć. 1 Moje pytanie to … co to jest to uefi ? Wiem że niby zastępuje bios , ale przy próbie wybrania pendrive z instalką ubuntu pojawia się też drugi (ten sam pendrive) ale podpisany jako UEFI.
2 pytanie: Czy ubuntu 18.4 jest ociężały? Chcę go zainstalować na specyfikacji niżej zamiast 10 ( niezbyt się podoba)
3 pytanie : Co zrobić po instalacji ubuntu? Coś usunąć ? To 1 spotkanie z ubuntu ( miałem tylko styczność z archem)

Specyfikacja:
I3-6006u 2ghz
4GB Ram
Integra hd 520 od intela

Mam Ubuntu MATE i oprócz tego, że na moim lapku (Dell E4310 z i5/4GB RAM) dość długo wstaje (ok. 24 s.), to potem nie mam zastrzeżeń.

Zainstaluj wersję “minimal install”, nie będziesz musiał niczego usuwać.

Mi jakoś nie pasuje mate, jak już wolałbym nawet to Xubuntu.

18.4? Jakąś nową wersja?

no aktualna wersja. 18.04 LTS

18.04 a 18.4 to zupełnie co innego :slight_smile:

No to tak… Zainstalowałem ubuntu 18.04 i … Cały czas zacięcia animacji… Czy tylko ja tak mam na tej specyfikacji? Ma ktoś podobną specyfikację i mógłby się wypowiedzieć?

Co zainstalowałeś? Ubuntu, czy distro bazujące na nim?(Xubuntu, Ubuntu Mate itd.)

Zwykłe Ubuntu i Kubuntu są przeznaczone dla nieco lepszego sprzętu, więc nie powinno ich się wybierać w przypadku tego laptopa.

Z twoim sprzętem zawęziłbym wybór do Xubuntu, Lubuntu i Ubuntu Mate(które polecam) a najbardziej zalecałbym poczekać do premiery Linux Mint 19 Mate albo Cinnamon, który powinien wyjść lada dzień i być idealnym wyborem dla początkujących.

Instalowałem Ubuntu. Zainstaluje Ubuntu mate i sprawdzę.

Edit: Są jakieś różnice wydajności 18.04 a 16.04 ?

Raczej niewielkie, wersje bibliotek graficznych i innych pakietów powinny być w większości identyczne w 18.04 jak i w 16.04.
Z tego co zauważyłem to elementami które rzadko się aktualizuje są kernele(chodzi o kolejną wersję a nie poprawki bezpieczeństwa) i kompozytory(np. marco w mate), które prawdopodobnie będą nowsze w 18.04 i komputer powinien na nich niewiele lepiej działać

Dzięki za pomoc. System jak na tą chwilę się fajnie sprawuje.