Cześć,spotkałem się z tym terminem kilka dni temu, i nie daje mi to spokoju.Jeśli dobrze zrozumiałem,wyłączenie tych opcji pozwoli mi uzyskać większą wydajność w grach bez utraty jakości w obrazie,Czyli gdy to wyłącze to,nic się nie popsuje i w razie czego mogę to ponownie włączyć ?
I lepiej to zrobić samemu czy takim np. programem ?
Wyłączenie parkowania rdzeni pozwala rdzeniom procesora pracować stale bez przechodzenia w tryb uśpienia gdy tyle mocy nie jest konieczne. Ale oczywiście to my możemy dysponować tą mocą czy ma być dostępna stale czy w razie potrzeby.
Też jakiś czas temu zainteresowalem się tym tematem, w win7 na sześciu rdzeniach 3 parkowało, teraz na win10 4 parkuje, sprawdzałem w różnych grach i w momencie jej uruchomienia wszystkie juz pracowaly także wątpie, aby to było powodem przycięć jakiś, gdyż w trakcie pracy nie parkują, tylko przy braku wysokiego użycia, plus jest taki, że zużywa to mniej energii, ale w małym stopniu.
Te ‘‘framedropy’’ zdarzają mi się w wielu grach.Zakładałem,że to może być coś z procesorem,bo nawet po obniżeniu ustawień graficznych,problem nadal występuje.Czyli co mam ustawić w tym programie, aby wszystko było dobrze - i jeżeli to nie pomoże,czy da się wrócić do stanu początkowego.