Witam!
Mam pytanie: czy jest możliwe, by szło się połączyć z adapterem Bluetooth od Logitech, który jest podpięty do amplitunera z poziomu dwóch systemów na komputerze? Otóż: mam Windowsa 11 i Kubuntu 22.04 LTS. W systemie Windows 11 dodałem ten adapter, sparowałem się i dźwięk leci jak ta lala. Dobra, włączam Linuxa Kubuntu, naciskam na tym adapterze guzik parowania i dodaję sprzęt do Kubuntu - też działa. OK, włączam z powrotem Windowsa 11, próbuję się sparować (połączyć) z już dodanym prędzej adapterem - nie łączy się już… Muszę nacisnąć znowu guzik na adapterze, usunąć sprzęt z systemu i dodać na nowo. Po tej operacji przestaje się łączyć Linux i tak w kółko - muszę dodawać na nowo. Po tej operacji nie łączy się Windopws. Słowem: albo tu, albo tam. Jeden adapter a dwa systemy na jednym komputerze. Da się to ogarnąć? Pewnie chodzi o adres BT. Ktoś coś?
A jaki model adaptera?
Jeżeli urządzenie BT nie obsługuje większej ilości jednocześnie połączonych urządzeń to nie sparujesz je z więcej niż jednym urządzeniem. (lub systemem naraz) - teoretycznie.
Można nieco oszukać system parowania i sklonować klucz z Linuxa do Windowsa. Wtedy mamy tą samą parę kluczy i urządzenie powinno się połączyć.
Czym się łączysz po BT pod Linuxem? Pakiet Bluez?
Jeżeli tak to sparuj to urządzenie pod Windows.
Potem uruchom Linuxa sparuj tam urządzenie i sprawdź w:
/var/lib/bluetooth/<adres_adaptera_BT>/<adres_urządzenia_audio>/info
Szukasz klucza parowania przykładowo:
[LinkKey]
Key=A3XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX24
Kopiujesz sobie gdzieś go.
Przelogowujesz się pod Windows, odpalasz regedit
przechodzisz do:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\BTHPORT\Parameters\Keys
Rozwijasz drzewko „Keys” i tam powinien być numer twojego adaptera BT. Klikasz w niego. Po prawej stronie powinien być klucz REG_BINARY sparowanego urządzenia. Edytujesz go i podmieniasz na ten zapisany z Linuxa.
Uruchamiasz ponownie Windows i powinno się z automatu łączyć i pod Linuxem i pod Windowsem.
Ok, pogrzebie i zobaczę.
@km_00618 Logitech Bluetooth Audio Receiver for Wireless Streaming Ten model.
@Domker Ten Logitech z linku obsługuje niby 2 urządzenia, ale to jest jeden komp z jedną kartą BT na USB, ale z dwoma OS’ami.
MULTIPOINT BLUETOOTH
Pair two Bluetooth enabled devices such as your smartphone and computer and switch between devices to stream audio wirelessly.
Czym się łączysz po BT pod Linuxem? Pakiet Bluez?
Nie wiem. KDE Plasma 5 i tam jest ikona BT w trayu obok zegara na pasku zadań.
@Domker Nie mogę przejść do tego folderu, bo Dolphina nie mogę odpalić jako SU. Pewnie Wayland blokuje…
Dobra, użyłem Terninala i Nano.
"Keys jest… puste
Dobra, musiałem wyeksportować ten klucz rejestru „Keys” do pliku *.reg i otworzyć go w Notatniku. Te wpisy są jakoś okryte chyba…
Wziąłem klucz z Wingrozy, podmieniłem w Ubuntu i działa w Linuxie
Słuchajcie! Wszystko działa na obu systemach ot tak! @Domker Dzięki za pomoc Tak wgl. moim zdaniem nie powinno być czegoś takiego, jak klucz parowania Bluetooth. Moim zdaniem powinno to działać, jak WI-FI - wybierasz, parujesz i gra, a nie jakieś klucze. No, ale jeśli trzeba, to trzeba… Tylko zastanawia mnie, czemu te wpisy w rejestrze są ukryte u mnie.
Taki AirPlay działa, jak WI-FI chyba.
Od dawna tak jest ze względów bezpieczeństwa.
Jak chcesz łatwo nawigować jako root w aplikacji z GUI to zainstaluj sobie Krusader
, wciskasz Alt+Shift+K wpisujesz hasło, jak chcesz jak chcesz edytować jakiś plik to zaznaczasz i i wciskasz F4.
Gałęzie rejestru mają swoje prawa nieco podobne do praw jakie mają nadane pliki. Te klucze z bardziej wrażliwymi danymi/konfiguracją są niewidoczne dla zwykłego użytkownika.
Eksportując podwyższasz sobie na chwilę uprawnienia, dlatego w pliku jest to widoczne.
Uruchomienie regedit
jako administrator lub SYSTEM User
odsłania niedostępne klucze. Tak samo zmiana uprawnień (w przypadku niektórych kluczy powoduje to problemy)
Analogicznie jest z wieloma plikami konfiguracyjnymi w Linux.
To tylko jeden ze sposobów uwierzytelniania BT. (Bluetooth Pairing Part 1 -Pairing Feature Exchange | Bluetooth® Technology Website)
Jeszcze jest PIN, TAK/NIE, przepisywanie kodu… Wszystko zależy od tego, czego użył producent urządzenia BT i od rodzaju urządzenia.
BT nie przewiduje czegoś takiego jak multiboot, czyli większa ilość systemów z tym samym modułem BT.
Dla zachowania kompatybilności ze starszymi urządzeniami obsługującymi BT nie mogą tego zmienić.
Odbiornik ma zapisany jeden z pary kluczy i adres MAC drugiego urządzenia. Widzi nadajnik o tym adresie MAC i jak drugi klucz pasuje to się z nim łączy.
Parując pod różnymi systemami generujesz nową parę kluczy, dlatego jest problem
AirPlay to protokół, działa w sieci lokalnej jak masz połączenie WiFi/Ethernet lub bezpośrednio przy pomocy WiFi Direct.
Jeżeli rozwiązałem problem, to oznacz mój post jako rozwiązanie.
Hejka!
No zainstalowałem Krusadera i co?
Kosola, wpisałem to:
<<sudo apt install krusader
coś pobrało, zainstalowało i kiedy wcisnąć alt+shift+K? Otwieram Dolfina, katalog systemowy, który blokowany jest, wciskam ten skrót klawiszowy i nie prosi o hasło.
Potem wpisałem w konsolę:
<<krusader
i dostałem to okno:
[EDIT]
To jest menedżer plików?
Tak, menadżer plików, podobny dosyć do „Total Commandera” znanego z Windows
Tamten monit to był jednorazowy, bo skanuje jakie moduły masz obecne w systemie i w zależności od tego można dodatkowe rzeczy wykonywać.
Skrót wciskasz będąc w oknie głównym Krusadera. Wtedy pojawia się monit o hasło i przechodzi w tryb administracyjny (root).
OK, dzięki
Ten temat został automatycznie zamknięty 90 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.