Witam.
Opiszę krótko mój problem
Otóż chciałbym używać swojego telefonu jako pilota (głównie do Netflixa), znalazłem sporo apek które mają w/w zastosowanie jednak jest jeden problem, wszystkie wymagają aby oba urządzenie były połączone w tej samej sieci WiFi. Mam stacjonarnego PC który jest podłączony kablem ethernet do modemu który jest też WiFi (UPC Connect Box), oraz telefon (Xiaomi Redmi 3s), wiadomo telefon podłączony do sieci WiFi. Próbowałem dwóch apek: AllPlayer Pilot oraz Unified Remote, z oczywistym skutkiem, urządzenia się nie widzą.
Czy jest jakaś opcja aby stacjonarny PC był “widoczny” dla tych aplikacji jako urządzenie połączone przez WiFi, jeśli modem i router to to samo urządzenie?
Próbowałem też łączności bluetooth (zakupiłem adapter bluetooth) jednak po trzech godzinach walki z tą metodą udało mi się raz połączyć na krótką chwilę.
Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie, siedzę już nad tym od kilku dni bez rezultatów
edit
Dodam jeszcze że na stronie programu Unified Remote znalazłem poradnik co do połączenia w moim przypadku (tak mi się wydaje :)), mianowicie: https://www.unifiedremote.com/tutorials/how-to-enable-external-connections jednak nie potrafie sobie z tym poradzić