witam, mam problem z partycją, mianowicie chciałem sobie zmienić literę opisującą partycję(narzędzia administracyjne=>zarządzanie dyskami) i niechcący nacisnąłem na “aktywna” i teraz nie mogę tego cofnąć, a do tego nie ma jej w ekploratorze można coś z tym zrobić?
przywracanie systemu :!:
Właściwie to nie powinno być problemów bo jest to tylko informacja z której partycji ma startować system. Może być kilka partycji aktywowanych ale tylko jedna jest główna (z której startuje system).
Nie można tego cofnąć o ile wiem. Warto jedynie wiedzieć, że jeżeli nie byłoby ani jednej partycji aktywnej to system się nie uruchomi (z taką sytuacją mamy doczynienia gdy usuwamy wszystkie partycje i ustawiamy je na nowo). Ja mam np. dwa twarde dyski i na każdym z nich jest ustawiona partycja aktywna ale system startuje z dysku C. Ta na drugim dysku jest aktywowana niepotrzebnie ale kiedyś był to dysk główny i tak już zostało
to jest zapisywane na dysku a nie w biosie
pierwszy raz słyszę coś takiego, aktywna może być TYLKO jedna, i musi to być partycja podstawowa, partycje logiczne nie mogą być aktywne
a co do twojego problemu, to po prostu zrób poprzednią partycje aktywną, tzn tą co była aktywna przed twoim błędnym wyborem
daj screena z zarządzania dyskami jakby czego
Oczywiście, że może być kilka partycji aktywnych ale prawdą jest, że muszą być to partycje podstawowe i że informacje te są zapisywane na dysku(tu biję się w piersi bo rzeczywiście napisałem, że jest zapisywane w biosie, a powinno być odczytywane w biosie-przepraszam). Sytuacja taka może zachodzić wtedy gdy jak podałem w przykładzie ma się na komputerze kilka twardych dysków, co wcale nie jest takie wyjątkowe.
(Jeżeli ma się jeden twardy dysk to oczywiście będzie tylko jedna partycja aktywna.)
Może jeszcze należałoby dodać, że partycji logicznej po prostu nie da się ustawić jako aktywnej.
Aby nie było wątpliwości:
dobrze ze wyjaśniłeś co i jak