zmieniając dystrybucję Linuxa na MSI PS42-8RB przypadowo usunąłem partycję “CD Drivers” ze sterownikami. System (Ubuntu 18.04) działa, jednak pojawiają się problemy. Niektóre aplikacje czasem nie chcą się uruchomić (np. Monitor Systemu) i zrestartowanie komputera nie pomaga, podobnie jak przeinstalowanie systemu. Zastanawiam się, czy to od tego. Poza tym, myślę nad instalacją Windowsa i nie wiem, czy da radę bez tej partycji i zainstalowanych sterowników. Mogę je pobrać ze strony, ale nie wiem w jakiej formie je tam umieścić i czy mają jakikolwiek wpływ na działanie Linuxa, jeśli są zrobione pod Win10? A co z Win7?
Na tej partycji są sterowniki - odpowiednik płyty CD dołączanej do notebooków.
Nie ma to wpływu na działanie systemu. Z resztą tam są tylko sterowniki do Win10 dostępne również na stronie producenta: https://www.msi.com/Laptop/support/PS42-8RB#down-driver&Win10%2064
Dzięki, w gruncie rzeczy szukałem odpowiedniej dystrybucji (tak, jak pisałem, z Ubuntu i nie tylko miałem problemy), ale nie mogłem żadnej znaleźć, więc postanowiłem przenieść się na Windowsa.
Niestety, pół dnia próbowałem zainstalować Antergosa i nic. Muszę spróbować wypalić bootloader na Windowsie, bo Ubuntu nie chce współpracować.
Są błędy - po pierwsze, muszę wybierać opcję “Live System (cd/dvd)”, a nie “Live System (usb)” (wtedy nie może czegoś znaleźć). Po drugie, instalator często się zacina. W końcu zainstalowałem system, ale po uruchomieniu pokazywał się sam pulpit i nic nie dało się zrobić, a potem już nawet się nie uruchamiał (system usunąłem, został tylko bootloader na partycji ESP).